Dom w górach

Projektanci z pracowni Z3Z ARCHITEKCI stanęli przed kolejnym ciekawym zadaniem zaprojektowania domu w górach. Na malowniczej działce z widokiem na Pasmo Czantorii w Ustroniu, położnej na północnych stokach Beskidu Śląskiego, u wylotu doliny Wisły.

Otoczenie gór, podłużny kształt działki oraz jej korzystna orientacja polega na bardzo perspektywicznym widoku na południe, czyli pola i góry. Natomiast sąsiednia zabudowa zlokalizowana jest wzdłuż pozostałych granic i wpłynęła na główne założenia projektowe. Stały się nimi naturalne i najlepiej lokalnie występujące materiały, ukazanie tradycyjnych form , czyli dwuspadowych dachów i zadaszonych obejść  w minimalistycznej odsłonie oraz wykorzystanie walorów krajobrazowych.

Bryła

Budynek składa się z dwóch równolegle ułożonych, podłużnych, dwukondygnacyjnych brył z dwuspadowym dachem. Obie części połączone ciekawym, również dwukondygnacyjnym, przeszklonym łącznikiem. Z trzech stron: od drogi (zachód) i strefa wejściowa (północ) oraz wzdłuż granicy działki gdzie najbardziej widoczni są sąsiedzi (wschód) dom jest surowy i zamknięty. Jedynie kilka wąskich okien doświetla wnętrza i zapewnia widok. Widok na góry oraz szpaler pięknej, gęstej zieleni od zachodu. Prawdopodobnie krajobraz nie zmieni się przez lata, dlatego budynek otwiera się na południe i południowy – zachód. To są najbardziej atrakcyjnie wizualne i najlepiej oświetlone części działki.   

Kamienne ściany parteru są grube i przysadziste. W kilku miejscach w formie wysuniętych murów stanowią wizualną barierę i wydzielają przestrzeń. Są silnym akcentem spajającym całą bryłę i przenikają z zewnętrza do wnętrza. Na nich położone są ściany kolankowe piętra z dachem dwuspadowym pokryte łupkiem naturalnym. Dom okalają minimalistyczne krużganki, wykończone grafitową płytą włóknocementową. Regularnie rozstawione słupy dają poczucie rytmu, spokoju i elegancji. Materiały doskonale komponują się z naturalnym, górskim otoczeniem.

Z3Z Architekci

Wnętrze

Mur z kamienia przy wejściu współtworzy zadaszoną niszę przed wejściem do budynku. Zatrzymuje wzrok oraz zamyka kompozycję drogi dojścia do drzwi. Pierwsze silne wrażenia po wejściu to szeroki hol, który otwiera się zarówno na góry, jak i na ciekawą przestrzeń dzienną, wydzieloną ażurowymi schodami. Z dwukondygnacyjnego salonu widok przedzielony jest prawie 8-metrową kamienną bryłą kominka. Pomieszczenia gospodarcze i garaż zlokalizowane są w północnej części domu. Na parterze poza pomieszczeniami technicznymi i strefą dzienną  znajduje się jeszcze gabinet, który ma również widok na góry i wyjście na taras. Wchodząc na piętro znajdujemy się na obszernej antresoli, stanowiącej rolę domowej biblioteczki i miejsce wypoczynku. Do sypialni master wchodzi się przez przeszklony łącznik, zajmuje ona niemalże całą powierzchnię piętra krótszej bryły. Przeszkloną ścianą szczytową otwiera się na góry i dodatkowy widok na zachód zapewnia okno w formie minimalistycznej lukarny.

Całość silnie współgra z otoczeniem. Naturalne materiały doskonale wpisują się w górski krajobraz, a mimo dużych przeszkleń zapewnione jest poczucie prywatności.

Źródło: Z3Z Architekci  http://www.z3zarchitekci.pl/

Zespół projektowy: Natalia Morytko, Mateusz Zajkowski

Z3Z Architekci
Z3Z Architekci
Z3Z Architekci
Z3Z Architekci

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ