Home / Wnętrza  / Aranżacje  / Bajkowa elegancja z międzynarodową nagrodą – apartament FAIRYTALE ELEGANCE

Bajkowa elegancja z międzynarodową nagrodą – apartament FAIRYTALE ELEGANCE

Dwupoziomowy apartament na warszawskim Powiślu projektu Modeko.Studio został nagrodzony w prestiżowym konkursie European Property Awards w kategorii Residential Interior Apartment. Uroczyste wręczenie nagrody będzie miało miejsce na początku grudnia w Londynie. A my już dziś mamy okazję zobaczyć to niezwykłe, wyróżnione przez międzynarodową kapitułę wnętrze. Zapraszamy do apartamentu FAIRYTALE ELEGANCE.

Łączenie starej tkanki miasta z nowoczesną architekturą to cecha charakterystyczna warszawskiej dzielnicy Powiśle. Tam też w stuletniej kamienicy z nadbudowanymi trzema współczesnymi piętrami znajduje się nagrodzony w konkursie European Property Awards apartament.

Z widokiem na ogród

Dwupoziomowe, prawie osiemdziesięciometrowe wnętrze projektu Modeko.Studio znajduje się we współczesnej części budynku. Niewątpliwą zaletą mieszkania są dwa tarasy, z których roztacza się wyjątkowy widok na miejskie ogrody na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej. 

Zanim do pracy przystąpiło Modeko.Studio, apartament był urządzony w standardzie deweloperskim. Inwestorce zależało, by powstało w nim nietuzinkowe wnętrze, które będzie współgrało z jej stylem i temperamentem.

Właścicielka, młoda projektantka mody uwielbia łączyć tkaniny o różnych wzorach i fakturach. Był to punkt wyjścia dla architektów. Postanowili więc zastosować różnego rodzaju tkaniny, zróżnicowaną kolorystykę oscylującą w klasycznej palecie barw, stylowe, artystyczne dodatki skłaniające się ku kobiecej estetyce oraz rośliny, które zawsze dodają wnętrzu swobody. Pomyśleli, by projekt uzupełnić o oryginalny, szalenie modny kamień – lastryko/tarazzo.

Układ idealny


Na górnym poziomie znajduje się wygodnie zaprojektowana strefa wejścia, która rozchodzi się na dwie strony – kuchnię i salon. Klatka schodowa prowadzi w dół do części prywatnej właścicielki, w której ulokowana została sypialnia z wygospodarowanym miejscem do pracy, łazienka, garderoba oraz pralnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym.

Wkraczamy do krainy piękna


Już od progu apartamentu poczuć możemy ciepły, kobiecy klimat. Atmosferę uzyskano przede wszystkim poprzez zastosowanie fornirowanych frontów meblowych w naturalnym dębowym kolorze. Pojemne szafki w holu skrywają praktyczną przestrzeń do przechowywania. W zabudowę wkomponowano wnękę z siedziskiem. Tkanina tapicerska ociepla hol, a lustro – w głębi wnęki powiększa optycznie przestrzeń. Na wprost drzwi wejściowych zaskakuje ażurowa ściana wykonana z płyty MDF i polakierowana na złoto połączona ze szklaną częścią balustrady ujętą w czarne aluminiowe ramy. Oddziela ona strefę wejścia od klatki schodowej prowadzącej do prywatnej części mieszkania. Motyw czarnych linii i ram dostrzeżemy we wnętrzu również w formie czarnych listew przypodłogowych, ram okiennych oraz elementów dekoracyjnych w salonie i sypialni.
W odbiciu olbrzymiego okrągłego lustra w stalowej ramie powieszonego na ścianie nad schodami widzimy zapowiedź kolorystyki wnętrza: pudrowy łagodny róż, złoto, nieoczywistą zieleń.

Kuchnia ze szczyptą vintage


Dębowa zabudowa holu naturalnie przechodzi w ciąg szafek kuchennych. Kuchnia nie jest duża, lecz urządzona na tyle funkcjonalnie, że w pomieszczeniu znalazło się również miejsce na okrągły stół dla czterech osób. Zaprojektowano ją łącząc białe i fornirowne dębem fronty szafek kuchennych. O klimacie w kuchni decyduje jednak przede wszystkim kolorowe lastryko chroniące ścianę między blatem a szafkami wiszącymi.
Do stylu vintage, które we wnętrzu kuchni zasygnalizowało już lastryko, architekci zaproponowali słynną lampę, ikonę skandynawskiego wzornictwa — PH 5 zaprojektowaną przez Poula Henningsena dla marki Louis Poulsen.Przy stole stanęły krzesła dwóch polskich marek znanych ze znakomitych wzorów krzeseł – Iker oraz Fameg. Ich zróżnicowane tapicerki grają z zasłonami w oknie. Każda z tkanin jest inna, lecz razem tworzą intrygującą kompozycję kolorów i faktur. 

Relaks w otoczeniu sztuki


Wnętrze salonu zalane jest naturalnym światłem. Jego kształt zobligowany jest dynamiczną skośną szklaną ścianą, a kolorystyka okładziną na elewacji budynku, która doskonale widoczna jest z każdej strony pokoju dziennego.
Wszystko w tym wnętrzu sprzyja wyciszeniu, odpoczynkowi. Bardzo ważną rolę pełni tu sztuka. Na ścianach możemy podziwiać uwodzące kolorem obrazy Doroty Buczkowskiej, na szafkach i parapetach artystyczną ceramikę Malwiny Konopackiej oraz rzeźbę Piotra Lorka s salonu NAP.


Projekt: Modeko.Studio Zdjęcia: Marcin Grabowiecki

Turkus elewacji komponuje się ze zgaszoną zielenią rozłożystego narożnika i dodatkami dekoracyjnymi w postaci poduszek z salonu NAP. Stanowi także ciekawe zestawienie kolorystyczne ze stalową szafką wykonaną na zamówienie w odcieniu śliwki węgierki.
Elegancji dodają salonowi złote dodatki – tace, poduszki, a przede wszystkim lampy stojące umieszczone po dwóch stronach narożnika. Przy oknie stoi  De-Lux B8 złota, projektu G. Ponti dla Tato Italia. Drugi koniec sofy oświetla model Ruben z mosiądzu firmy Markslöjd. Obie kupiono w salonie Yestersen. Korespondują one z oświetleniem i ażurowym panelem w holu. Okrągły dywan podkreślający strefę wypoczynkową powtarza natomiast motyw koła, który pojawia się w na klatce schodowej jako olbrzymie, przecięte na pół lustro.

W salonie dobrze widoczna jest także wspomniana wcześniej zabawa fakturami. Mięsisty dywan, filcowy puf i tapicerka polskiego klasyka designu – fotela projektu Romana Modzelewskiego RM58 zakupiony w Euformie, lejące się zasłony oraz okładzina ścienna tworzą, podobnie jak w kuchni intrygującą, ocieplającą wnętrze kompozycję tkanin.


Projekt: Modeko.Studio Zdjęcia: Marcin Grabowiecki

W krainie dobrych snów
Klatka schodowa znajduje się w centralnym punkcie apartamentu. Schody oprócz funkcji komunikacyjnej niewątpliwie pełnią również rolę dekoracyjną. Architektom zależało, by aranżacja klatki schodowej łączyła stylistycznie dwa piętra apartamentu. Elementem je łączącym jest podłużne okno wykończone jasną roletą i mięsistą zasłoną, przecinające strop w przestrzeni klatki schodowej. Schody oświetla seria dekoracyjnych lamp, wykończeniem nawiązująca do ażurowego panelu, który oddziela schody od holu.

Na niższym  poziomie znajduje się strefa prywatna – sypialnia, łazienka, a także pomieszczenie gospodarcze. Dolna kondygnacja powtarza kształt górnej.

Projekt: Modeko.Studio Zdjęcia: Marcin Grabowiecki


W sypialni dominuje chabrowy dywan. Ściana u wezgłowia łóżka to tapicerowany welurowy panel sięgający sufitu. Pionowe przeszycia optycznie podwyższają pomieszczenie. W sypialni nie ma symetrii, do której przywykliśmy.
Z jednej strony łóżka zainstalowano czarną lampę wiszącą oraz ustawiono klasyczną szafkę nocną. Z drugiej strony – szafkę zastępuje metalowy stolik pomocniczy. Tę stronę łóżka oświetla złoty kinkiet.
W sypialni znów pojawia się motyw cienkich czarnych płaskowników, które ujmują w ramki poszczególne elementy dekoracji wnętrza. W ramę ujęte zostało wezgłowie łóżka, tworząc współczesną wersję łóżka z baldachimem.

Całość aranżacji części pokoju, w której stoi łóżko wykończona jest okazałą bujną zielenią. Strefa pracy znajduje się w przeciwległym narożniku. To proste biurko robione na zamówienie oraz obrotowy skórzany fotel Isa Relax marki Sits. Strefa pracy została wydzielona delikatnym kolorem w formie skośnych przełamań, które nawiązują do niecodziennej formy apartamentu.

Lastryko, turkus i złoto
Łazienka zaaranżowana została  z wykorzystaniem charakterystycznych wzorów i kontrastujących kolorów. Bazę jej wykończenia stanowi kolorowe lastryko.  Podwieszany system WC zabudowano w ciemnym odcieniu turkusu. Górną część zabudowy wykorzystano na pojemne szafki. Na ten sam kolor pomalowano również sufit.

Najbardziej przykuwającym uwagę elementem wnętrza jest fornirowana szafka podumywalkowa zrobiona na zamówienie wedle projektu Modeko.Studio. Zachwyca przemyślany, bardzo dekoracyjny sposób ułożenia forniru. Na blacie z konglomeratu stanęła owalna umywalka marki HushLab. Armatura umywalkowa ze szczotkowanego mosiądzu firmy Tres komponuje się z okrągłym lustrem w złotej ramie.


Projekt: Modeko.Studio Zdjęcia: Marcin Grabowiecki
MODEKO.STUDIO
Paweł Łęczycki, właściciel pracowni projektowania wnętrz Modeko.Studio jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych pracowniach architektonicznych.W swojej pracy stawia na proste formy oraz intuicyjne rozwiązania. Stale doskonali umiejętności i poszerza wiedzę. Regularnie odwiedza targi wnętrzarskie w kraju i na świecie. We współpracy z klientem najważniejsza jest dla niego szczerość oraz wzajemne zaufanie. Przy projektowaniu wnętrz inspirują go natura, ludzie i dobre emocje.

European Property Awards to europejska część prestiżowego konkursu International Property Awards, którego początki sięgają 1993 roku. Konkurs ten to jedno z najważniejszych europejskich wyróżnień przyznawanych rokrocznie profesjonalistom związanym z branżą wnętrzarską oraz nieruchomościami.

Projekt: Modeko.Studio

Zdjęcia: Marcin Grabowiecki

Stylizacja: Anna Tyślerowicz

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ