Home / Artykuły z tagiem "projekt indywidualny domu"

Ten jednorodzinny dom położony jest w Poznaniu w bardzo atrakcyjnej lokalizacji jeśli chodzi o krajobraz naturalny. Niestety, zabudowa jest już typowa dla polskiego krajobrazu – czyli chaotyczna: są tu bowiem powściągliwe miejskie domy z płaskimi dachami, ale i rozbudowane wille ze skośnymi dachami. Działka inwestora

WIĘCEJ

Czarny dom to budynek położony w otoczeniu lasu, z dala od gęstej zabudowy miejskiej. Kształt oraz forma budynku wynika ściśle z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który w sposób precyzyjny określa dopuszczalną powierzchnię zabudowy, kształt w rzucie poziomym, rodzaje, spadki dachów, liczbę kondygnacji oraz dopuszczalne materiały wykończenia zewnętrznego. W efekcie owych ograniczeń

WIĘCEJ

Projekt domu jednorodzinnego w Sandomierzu powstał na zlecenie 3-osobowej  rodziny. Poza potrzebami użytkowników najistotniejszy wpływ na ukształtowanie budynku miała jego lokalizacja oraz topografia działki. Bryła składa się z trzech segmentów, z których każdy stanowi oddzielną strefę funkcjonalną: W skład części dziennej wchodzi salon, kuchnia oraz jadalnia. W części sypialnianej znajduje się pokój dziecka

WIĘCEJ

Ten nowoczesny dom jednorodzinny zlokalizowany jest na terenie słabo zurbanizowanym, w otoczeniu łąk i lasów, bez wyraźnego kontekstu.  Forma w dużej mierze zdeterminowana została zapisami planu miejscowego, który zakłada realizację domów z dachem dwuspadowym o konkretnym kącie nachylenia. Narzuca to raczej tradycyjne rozwiązania bryły. Jednak

WIĘCEJ

Dom zaprojektowano na niedużej i wąskiej działce. Ze względu na uwarunkowania lokalne działki główne wejście do budynku oraz zjazd zlokalizowane są od strony zachodniej. Urbanistycznie budynek będzie otwierał się na część południową i wschodnią działki. Garaż oddziela część wejściową działki od prywatnej strefy rekreacyjnej z

WIĘCEJ

Głównym założeniem przy projektowaniu kamiennego domu polnego było odseparowanie go od ulicy tak, aby mieszkańcy mogli cieszyć się spokojem i prywatnością, a jednocześnie maksymalne wtopienie go w otoczenie. Projektanci z pracowni 81.WAW.PL, w celu uzyskania takiego efektu, podzielili dom na dwie bryły. Od strony podjazdu ulokowano

WIĘCEJ