Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Rewitalizacja Willi Neumanna

Rewitalizacja Willi Neumanna

Projekt obejmuje rewitalizację reprezentacyjnej willi z lat 20. XX wieku oraz rozbudowę o nową część.

Obiekt położony jest na rozległej działce o charakterze parkowym – również poddanej rewitalizacji, wraz z lokalizacją urządzeń obsługi nowych funkcji. Obecnie zakończono i oddano do użytku I etap prac, polegający na kompleksowej modernizacji części historycznej. W planach jest także II etap inwestycji – obejmujący dodatkowy pawilon. W obu częściach zlokalizowane zostaną funkcje biurowe.

Pochodząca z 1926 roku willa wydawcy i drukarza Arthura Neumanna przy ul. Rybnickiej 27 w Gliwicach to obiekt o charakterze rezydencjonalnym.

Główna bryła willi, dwukondygnacyjna, nakryta wysokim dachem, góruje nad parterową dobudówką. Front podkreślono ryzalitem kryjącym klatkę schodową. W nim umieszczono wejście do budynku, poprzedzone reprezentacyjnym tarasem wejściowym. Dalej – wejście prowadzi do reprezentacyjnego holu i paradnych pomieszczeń, m.in. werandy, gdzie znajduje się wyjście do ogrodu. Na piętro, wiedzie klatka schodowa oświetlona oknami z przeszkleniem witrażowym.

modernizacja

Zalewski Architecture Group/ Foto Tomasz Zakrzewski Archifolio

Od kilku lat obiekt był nieużytkowany.

W podejściu do rewitalizacji za istotną wartość uznano autentyczność historycznego budynku i parkowe położenie. Jednocześnie starano się komunikować współczesność adaptacji, co projektanci zdecydowali się podkreślić, mając jednocześnie świadomość, że są to dążenia przeciwstawne, a wachlarz środków wyrazu ograniczony. Zachowano w całości pierwotną bryłę willi – a także uwypuklono historyczną formę poprzez ujednolicone zastosowanie koloru białego, na zewnątrz (także w dachu) oraz we wnętrzach. Powoduje to, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt, co skutkuje podkreśleniem historycznych cech obiektu. Otoczenie budynku także zostało zaprojektowane, by zachować jego parkowy charakter. Pozostawiono starodrzew i zastosowano „krajobrazowe” rozwiązania płyty parkingu.

Od ocieplenia budynku częściowo odstąpiono oraz zastosowano ultracienki materiał izolacyjny. Dzięki temu odtworzono dekoracje sztukatorskie. Zachowano gabaryty i podziały stolarki okiennej.

Wewnątrz budynku powiększono przestrzeń użytkową – przebudowano układ piętra oraz zaadaptowano poddasza. W tym celu konieczne było wzmocnienie stropów oraz całkowita wymiana klatki schodowej. Nową, wykonano jako szklaną – by jak najmniej ingerować w klimat wnętrza, a jednocześnie zaznaczyć nowy element.

modernizacja

Zalewski Architecture Group/ Foto Tomasz Zakrzewski Archifolio

Uzyskano kompilację zabytkowych elementów ze współczesnymi rozwiązaniami. W pomieszczeniach willi, biel przełamują zachowane elementy dawnego wystroju. Świetliste tło podkreśla urodę dawnych elementów związanych z domem Neumannów.

Odrestaurowane witraże znów zdobią górne kwatery okien klatki schodowej. Znajdują się tu kompozycje w postaci bukietu kolorowych kwiatów w czerwonym wazonie. Kominek stanowi kolejny barwny akcent na tle bieli. Morskozielone kafle z ornamentem floralnym stanowią ramę dla paleniska, z metalową kratą w kolorze złotym. Na podłogach budynku odtworzono parkiet. Zachowana została również zabytkowa stolarka drzwiowa parteru. Paradna sala w reprezentacyjnej części domu pełni obecnie funkcję multimedialnej sali konferencyjnej.

modenizacja

Zalewski Architecture Group/ Foto Tomasz Zakrzewski Archifolio

Przewidziano także rozbudowę obiektu o nowy pawilon. Bryła części nowoprojektowanej będzie miała organiczny, opływowy kształt. By nie zdominować parku i willi, zaprojektowano całkowicie przeszkloną elewację – szkło będzie odbijać otoczenie – optycznie „dematerializować” nowy budynek.

Źródło: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP  http://www.zalewskiag.com/

 

 

 

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ