Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Projekt domu na wzgórzu dla Inwestora z pasją

Projekt domu na wzgórzu dla Inwestora z pasją

projekt domu

Projektowana inwestycja zlokalizowana została w okolicach Łodzi. Działka w kształcie  prostokąta  jest bardzo zróżnicowana wysokościowo. Celem projektu było maksymalne wykorzystanie naturalnego ukształtowania terenu jego z  najwyższym punktem zlokalizowanym przy północnej granicy działki. Projekt domu zakładał maksymalne otwarcie bryły w kierunku południowo – zachodnim tak, by z projektowanych okien rozpościerał się widok na niemalże całą okolicę porośniętą bujną roślinnością, ze stawem na niezabudowanej sąsiedniej działce. Wjazd na działkę zaprojektowano w północno-wschodnim narożniku w pobliżu zagajnika drzew, stanowiącego naturalną granicę pomiędzy działką Inwestora a działką sąsiada.

Jedną z pierwszych i podstawowych wytycznych inwestora było to, aby bryła domu zamykała się w niecodziennej, nowoczesnej i prosta formie, gdzie dominowały będą takie materiały jak blacha szkło i drewno. Jednocześnie Inwestor chciał by dom nie miał jednoprzestrzennej bryły oraz był pozbawiony garażu. Dodatkowo w domu miało się znaleźć miejsce na pielęgnowanie pasji i zamiłowania Pani domu do wspinaczki ściankowej i górskiej oraz miejsce, gdzie w ciszy będzie można się skupić na pracy. Nie mogło również zabraknąć miejsca dla dwójki dzieci. Dom miał być prosty, nowoczesny i odważny na zewnątrz oraz przytulny i ciepły wewnątrz przy jednoczesnej dbałości o strefowanie, z podziałem na część dzienną, nocną, strefę pracy oraz strefę dziecięcą i rekreacyjną.

projekt domu

NEWFORM Łukasz Małek

Pracownia NEWFORM Łukasz Małek, by wyjść naprzeciw dość niecodziennym, ale i mocno sprecyzowanym oczekiwaniom i wytycznym Inwestora zaproponowała bryłę domu złożoną z dwóch przenikających się przestrzennie, ale i zróżnicowanych wysokościowo i funkcjonalnie, brył przykrytych dwuspadowym, bezokapowym dachem. Wyglądem dom miał przypominać szczyty górskie co nawiązywało będzie do pasji pani Inwestor. Charakteru na zewnątrz ma nadawać zastosowana zarówno na dachu jak i na fragmentach elewacji blacha na rąbek w kolorze antracytowym , co w połączeniu z bielą ścian, naturalnymi okładzinami drewnianymi i dużymi przeszkleniami sprawia, że bryła budynku jest jednocześnie prosta i nowoczesna. Strefę wokół domu dopełnia kaskadowy system tarasów zewnętrznych zapewniający mieszkańcom swobodne i bezpieczne korzystanie z przestrzeni wokół domu.

Pierwsza, wyższa bryła kryje w sobie zasadniczą część mieszkalną domu, na którą składał się będzie program parteru oraz poddasza użytkowego. Na parterze oprócz części wejściowej, zaprojektowano obszerną garderobę kryjąca tajemne przejście, dostępną z przedsionka, oprócz tego pokój gościnny, łazienkę gościnną oraz pomieszczenia techniczne. Strefę dzienną zaprojektowano jako jednoprzestrzenną z pełną ekspozycją ogrodową, południowo- zachodnią realizowaną poprzez duże przeszklenia.

Poddasze budynku podzielono przestrzennie na 2 strefy: prywatną część Inwestora, na którą składa się obszerna sypialnia z wyjściem na balkon z widokiem na las, połączona z prywatną garderobą oraz łazienką. Program strefy prywatnej uzupełnia gabinet pracy zlokalizowany  przy ścianie szczytowej budynku z widokiem na strefę wjazdową na działkę. W królestwie dzieci zlokalizowano  2 pokoje dziecięce połączone łazienką.

projekt domu

NEWFORM Łukasz Małek

W drugiej, frontowej oraz niższej bryle budynku, w jej części parterowej, zaprojektowano dwustanowiskową wiatę na samochody z pomieszczeniami technicznymi na zamknięciu od strony północnej wiaty. Ponad stanowiskami parkowania samochodów, na poddaszu frontowej bryły budynku zlokalizowano sekretne pomieszczenie zabaw dla dzieci z treningową ścianką wspinaczkową zainstalowaną na skosach poddasza. Dostęp do pomieszczeń bawialni i wspinaczki zapewniają jednobiegowe schody dywanowe ukryte za jednymi z otwieranych drzwi szaf w garderobie na dole. Takie usytuowanie idealnie oddziela głośną strefę bawialni dla dzieci od reszty domu.

Źródło: NEWFORM Łukasz Małek http://www.newform.com.pl/

 

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ