Home / Wnętrza  / Aranżacje  / Krakowski apartament z widokiem na park

Krakowski apartament z widokiem na park

Najnowsza realizacja Mikołajska Studio to zdecydowane przeciwieństwo architektonicznego efekciarstwa. W krakowskim apartamencie panuje ciepła, bezpretensjonalna atmosfera, będąca efektem doskonałego wyczucia przez architektki osobowości właścicielki. Choć  finalny efekt jest bardzo oryginalny, prace koncepcyjne nad zastanym układem nie należały do najłatwiejszych, w grę wchodził bowiem nietypowy plan mieszkania. 

W mieszkaniu o powierzchni prawie stu metrów, znajdującym się w pobliżu Parku Kościuszki w Krakowie, miała zamieszkać matka ze studiującą córką i psem. Właścicielki, zorientowane w bieżących trendach, oczekiwały od projektu elegancji, bezpretensjonalnej prostoty i lekkości – mówi Krystyna Mikołajska z  pracowni architektonicznej Mikołajska Studio.

Obie panie zgodnie wybrały paletę neutralnych szarości i kolorów ziemi. Zależało im również na wprowadzeniu kilku kolorowych akcentów; stąd pomysł na niebieski fotel w salonie, błękitne stoliki nocne w sypialni, czy żółtą szafkę pod umywalką w łazience córki. Wnętrza subtelnie podkreślone kolorem zyskały dzięki temu zabiegowi pożądaną dynamikę i nową osobowość.

Największym wyzwaniem dla architektek był układ apartamentu, stworzony na rzucie wydłużonego prostokąta, z wejściem pośrodku dłuższego boku. Przemyśleń wymagała także duża liczba okien. Choć zwykle to bardzo pożądana cecha we wnętrzach, w tym przypadku ściany poprzecinane w wielu miejscach oknami utrudniały swobodne operowanie funkcjami lub możliwość przesunięcia ścian. Pierwotnie w 98-metrowym mieszkaniu przewidziana była duża sypialnia z własną łazienką, salon z aneksem i garderoba, dwa 7-metrowe pokoje dziecięce, tak małe, że nie było w nich miejsca na normalnej wielkości szafę oraz łazienka. Tak zaaranżowane wnętrze aż prosiło się o zmiany! Architektki z Mikołajska Studio zaproponowały więc nowy układ funkcjonalny.

Podczas poprzedzającej powstanie projektu rozmowy właścicielka wspominała, że córce przydałoby się więcej miejsca do nauki i wizyt gości – opowiada Ida Mikołajska. –  Właśnie jej miała przypaść w udziale duża sypialnia. Dwa malutkie pokoiki przekształciłyśmy na sypialnię z toaletką i dużą szafą. Z uwagi na niezwykle wąski układ pomieszczenia zastosowałyśmy nietypowy zabieg, łóżko zajmuje teraz całą szerokość pomieszczenia. Problematyczne obejście miejsca do spania rozwiązałyśmy wprowadzając dwie pary drzwi – każde po innej stronie łóżka. 

W tak długim i dość wąskim w proporcjach mieszkaniu znalazło się miejsce na wiele ukrytych miejsc do przechowywania. Dzięki układowi oraz neutralnej formie nie widać w mieszkaniu dużych szaf. Innym rozwiązaniem, z którego jesteśmy dumne, jest nowoczesne okrągłe lustro w łazience młodszej domowniczki. Aby mogło znaleźć się za umywalką na ścianie z oknem, zaproponowałyśmy zawieszenie go na szynie.

Powierzchnie ścian między oknami zostały zagospodarowane maksymalnie, ale z właściwą lekkością i finezją. Trafiły tam m.in. regały na książki i ażurowe geometryczne kwietniki oraz sprzęt mutimedialny. Wykorzystano każdy centymetr, dbając jednocześnie, by przestrzeń nie była zbyt przeładowana. Realizacji zdecydowanie sprzyjał stosunkowo wysoki budżet, pozwalający na zastosowanie w pełni zindywidualizowanych rozwiązań i materiały z wyższej półki. Najnowszym projektem Mikołajska Studio po raz kolejny udowodniło swoją perfekcję w poszukiwaniu twórczych rozwiązań i dbałości o każdy detal. Wszystko to w spajającym rodzinę klimacie pracowni, prowadzonej przez utalentowane kobiety, dwa pokolenia Mikołajskich – Krystynę i Idę.

Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio
Mikołajska Studio

Źródło https://mikolajskastudio.pl

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ