Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Forrest House. Willa w parkowej scenerii

Forrest House. Willa w parkowej scenerii

Willa – FORREST HOUSE zlokalizowana jest w parkowej scenerii starej dzielnicy Wrocławia. Ponadczasowa, w nowoczesnej formie architektura wyeksponowana na tle stuletnich drzew, koresponduje z historyczną zabudową i urbanistyką sąsiedztwa.

Działka, na której zaprojektowano dom posiada bardzo atrakcyjne, kameralne usytuowanie bezpośrednio przy parku. Najbliższe otoczenie stanowi przeważająca historyczna zabudowa, jednorodna architektonicznie i utrzymująca czytelny układ urbanistyczny. Większość budynków posiada dachy dwuspadowe, usytuowane szczytowo do frontów działek. Uwarunkowania te zostały przeniesione na zapisy obowiązującego planu miejscowego, który dość restrykcyjnie określa warunki w zakresie kształtowania zabudowy.

Oprócz bezpośredniego sąsiedztwa parku istotnym czynnikiem decydującym o kształtowaniu przestrzeni domu jest długi i wąski kształt działki.

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

Program funkcjonalny domu spełnia potrzeby czteroosobowej rodziny. Wykonywane przez inwestorów wolne zawody i praca w domu były przesłanką do zaprojektowania również pracowni.

Wg tych kryteriów architekt zaproponował program, w którym w kondygnacji parteru mieszczą się: kuchnia, jadalnia, salon, sypialnia, łazienka z sauną i garderobą, wc, pomieszczenie gospodarcze, pralnia, pracowania oraz garaż. Natomiast na piętrze przewidziano 3 pokoje oraz łazienkę. Pracownia znajduje się w części frontowej domu i stanowi jego niezależną cześć. Centralna część domu to strefa dzienna, która od wschodu poprzez jadalnię i kuchnię otwiera się na park, a od zachodu dużym przeszkleniem łączy jadalnię z ogrodem dostępnym tylko dla użytkowników. Salon od strony północnej i zachodniej również otwiera się szerokim przeszkleniem na ogród, jednak stanowi zupełnie odrębną przestrzeń.  Część budynku usytuowana w głębi działki od strony północno-wschodniej to strefa nocno-rekreacyjna. Właściciele mają do swojej dyspozycji sypialnię otwartą na park i przestronną łazienkę z sauną, z której można wyjść bezpośrednio do ogrodu.
Piętro domu – strefa dla dzieci i gości, to 3 przestronne pokoje oraz łazienka.

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

Taki układ pomieszczeń zdecydował o charakterze bryły, gdzie główny akcent swojej formy, kształtuje w horyzontalnym, wydłużonym parterze, który łączą zadaszenia poszczególnych przestrzeni tarasu. Jej początek rozpoczyna ściana w strefie wejściowej z charakterystycznej długiej cegły MaxBerg, która swoją kontynuacją we wnętrzach wzdłuż domu podkreśla główną oś, a ta spaja najważniejsze, poza wejściem jej przestrzenie.

Współczesna, horyzontalna bryła domu z dwuspadowym dachem naturalnie wpisuje się w geometrię długiej i wąskiej działki a tradycyjna, prostokątna karpiówka na dwuspadowym dachu nadaje całości ponadczasowy charakter.  Częściowo przeszklona struktura domu w systemie Total Glass. Istotą systemu jest stworzenie idealnej harmonii pomiędzy tradycyjnym oknem drewnianym a unikatowym wyglądem wpasowującym się w ultranowoczesny styl architektoniczny. Od zewnętrznej strony widoczna jest wyłącznie szyba z estetycznym czarnym paskiem. Bezramowe, minimalistyczne płaszczyzny okien podkreśla nowoczesny obraz architektury. We wnętrzach natomiast drewniane ramy stolarki okiennej dużych przeszkleń przełamują nowoczesny standard wprowadzając ciepło oraz szlachetność tradycyjnego materiału. Widoczne od wewnątrz drewniane ramy i skrzydła Total Glass pozwalają łączyć klimat „domowego ogniska” z panoramą zewnętrznego pejzażu. To za ich sprawą otoczenie budynku przenika do jego wnętrza. Poszerza się horyzont, bo szerokie okna usuwają bariery między zewnętrzem a wnętrzem domu. Duże przeszklenia pozwalają niemal poczuć że wprowadzamy nasz ogród do domu i stajemy się jego częścią mimo iż nadal pozostajemy wewnątrz. Wnęka w fasadzie okien domu od strony zachodniej na kształt patio oddziela jadalnię od salonu dając kameralny oddech, będąc jednocześnie przedłużeniem salonu. Nowoczesna architektura wydobywa ze szkła jego lekkość i plastyczność – łączy je w wielkogabarytowe powierzchnie. Kuchnię, sypialnię oraz pracownię, zaprojektowano z widokiem bezpośrednio na park, natomiast salon i jadalnia  panoramicznymi przeszkleniami łączą się z prywatną częścią ogrodu.

Budynek wykorzystuje nowoczesne, energooszczędne rozwiązania do ogrzewania i wentylacji. W projekcie zastosowano tradycyjne, wysokiej jakości materiały ceramiczne do konstrukcji ścian, stropów,  oraz pokrycia dachu. Wydłużony kształt szarej cegły na elewacji podkreśla ponadczasowy charakter i przekaz nowoczesnej architektury, której wartością jest łączenie tego co ponadczasowe z tym co współczesne i zaawansowane technologicznie.

Źródło: JABRAARCHITECTS   http://www.jabraa.pl/

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

JABRAARCHITECTS Tomasz Zaleski

 

 

 

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ