Home / Projekty domów  / Domy parterowe  / Energooszczędny dom o prostej bryle

Energooszczędny dom o prostej bryle

Energooszczędny dom o niskim zużyciu energii i optymalnej powierzchni mieszkalnej. Dzięki użytym materiałom wydaje się być większy niż w rzeczywistości.

Projekt zakłada zoptymalizowanie strat i zysków energii przy wykorzystaniu zabiegów, które nie generują dodatkowych dużych kosztów. Budynek jest energooszczędny nie tylko ze względu na użytą technologię budowlaną, ale również poprzez przemyślaną formę architektoniczną i lokalizację pomieszczeń względem stron świata.

Części domu najbardziej narażone na straty i zyski energii są zlokalizowane od strony północnej i południowej, dlatego też od tych dwóch stron przestrzeń mieszkalną postanowiono „odgrodzić” odpowiednimi pomieszczeniami, stanowiącymi swoiste bufory izolacyjne. Od strony północnej funkcję takiego „buforu” pełni garaż z pomieszczeniem technicznym i magazynowym. Dodatkowo pomieszczenia te pozbawione są okien. Od strony południowej do otwartej części pokoju dziennego przylega taras z możliwością zamknięcia od zewnątrz szklanymi panelami.  Zadaszenie tarasu w okresach nadmiernej operacji słońca chroni pomieszczenie mieszkalne przed nagrzaniem, natomiast zewnętrzne szklane panele w okresach zimowych zabezpieczają przed wiatrem. Jednocześnie zamknięty taras staje się izolatorem dla przestrzeni mieszkalnej.

AN.ARCHITECT

AN.ARCHITECT

Budynek łącznie z płytą fundamentową zaprojektowano w technologii pustaków styropianowych, co oprócz dobrych parametrów izolacji cieplnej  gwarantuje także praktycznie całkowitą likwidację mostków termicznych.

Dach zaprojektowany został jako płaski wykończony roślinnością, co stanowi doskonały naturalny izolator odporny na warunki atmosferyczne, o długiej żywotności. Poza tym, w ten sposób została odzyskana przestrzeń zielona pozyskaną do budowy domu.

W domu zamontowany został kominek z centralnym systemem rozprowadzającym ciepło co dodatkowo wspomaga główny system grzewczy.

Budynek jest skromny w formie i użytych materiałach elewacyjnych. Dla podkreślenia lekkości i nowoczesności bryły pokryty został białą okładziną o wysokim połysku i płytami włóknocementowymi. Z czystą białą bryłą kontrastuje zabudowa tarasu wykonana z postarzałych desek „znalezionych na brzegu morza” oraz wjazd do garażu obity ciemną blachą.

AN.ARCHITECT

AN.ARCHITECT

AN.ARCHITECT

AN.ARCHITECT

Tekst Joanna Aleksandrowicz

Źródło: AN.ARCHITECT aleksandrowicz.neupauer, www.anarchitect.pl

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ