Home / Realizacje domów  / Domy letniskowe  / Dom marzeń

Dom marzeń

Głównym zamysłem tego domu było stworzenie przestrzeni, w której można znaleźć schronienie od zgiełkiem miejskiego życia, zrelaksować się i połączyć się z naturą.

Droga do domu prowadzi przez dzikie i odległe tereny, przecinając gęsty las sosnowy otwierający się na płaty delikatnych rodzimych kwiatów. Działka o nieregularnym kształcie jest z grubsza podzielona na trzy strefy funkcjonalne. Otoczenie, to przyjazna przestrzeń, która pozwala na przejście od intensywnego rytmu miejskiego życia do odprężającej atmosfery domu, który w połączeniu z rosnącymi na tym terenie brzozami podkreślają lekkość i szczególny nastrój tej przestrzeni.

A61 Architectural bureau

Podwórko to prywatna przestrzeń dla mieszkańców domu. Podwórko porośnięte trawą służy jako miejsce do zajęć na świeżym powietrzu. Dziki las, czyli granica lasu, która została przez architektów wkomponowana w krajobraz i zachowana w stanie naturalnym. Las jest żywy, pełen dzikich zwierząt i wypełniony odgłosami rodzimych ptaków.

Wewnętrzne dziedzińce łączy  korytarz, który tworzy wejście i taras. Wszystko umieszczone jest na jednej osi wizualnej, która służy jako okno w obu kierunkach. Taras jest sercem tego domu i łączy wszystkie jego części. Ta otwarta przestrzeń jest wbudowana w główną część domu, co zapewnia komfortowy wypoczynek na świeżym powietrzu o każdej porze roku. Jednym z głównych celów tego projektu było stworzenie zacisznej przestrzeni, która wyglądałaby dyskretnie od strony podjazdu od strony północnej i otwartej od południa, gdzie znajduje się las.

A61 Architectural bureau

Spowodowało to złożoną sylwetkę dachu wraz z prostą formą domu. Patrząc od północy, widać ascetyczną parterową bryłę budynku. Fasada ma minimalną liczbę okien ze względu na swoją orientację i funkcjonalność. Patrząc od południa otwiera się dwukondygnacyjny budynek dzięki złożonej konstrukcji dachu. Tutaj fasada, w przeciwieństwie do strony północnej, jest bardzo bogata w detale. Duże otwory oferują piękne widoki na las i niebo. Wejście dzieli dom na dwie strefy funkcjonalne – publiczną i prywatną. Przestrzeń publiczna składa się z kuchni z jadalnią i salonu o podwójnej wysokości z kominkiem opalanym drewnem o 360 stopniach, który zapewnia relaksującą atmosferę i widok na ogień ze wszystkich stron. Nad przestrzenią jadalni i salonu znajduje się antresola. Prywatna część domu składa się z toalety, łazienki oraz pokoju do jogi i medytacji. Na drugim piętrze znajduje się główna sypialnia i mały pokój gościnny.

Źródło: A61 Architectural bureau

A61 Architectural bureau
A61 Architectural bureau

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ