Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Mieszkać niebanalnie. Willa nad brzegiem z dużymi przeszkleniami

Mieszkać niebanalnie. Willa nad brzegiem z dużymi przeszkleniami

Wyjątkowo położone działki stają się często inspiracją dla stworzenia oryginalnych budynków. Doskonałym przykładem jest zbudowana w zeszłym roku willa w zachodniej Holandii.

Holenderską prowincję Zelandia tworzy delta pełna mniejszych i większych wysp oraz półwyspów. Do ulubionych miejscowości wakacyjnych tego regionu należy Kamperland, gdzie po oddzieleniu od Morza Północnego (w 1961 roku) powstało jezioro Binnensees Veerse. Na malowniczej działce nad jeziorem, oddalonej zaledwie 5 km od brzegu morza, powstał wyjątkowy dom zaprojektowany architektów Bedaux de Brouwer.

Roben

Roben

By optymalnie wykorzystać atrakcyjne położenie działki i jak najkorzystniej wkomponować dom w delikatnie wznoszący się brzeg, architekci zaprojektowali dwie kondygnacje o łącznej powierzchni mieszkalnej 360 m2. Przykrywa go płaski dach, który otwiera się na zbiornik wodny poprzez szklany front na piętrze. Dzięki temu z balkonu i przyległej jadalni rozpościera się panoramiczny widok na ogród i małą przystań dla łódek oraz na jeden z najpiękniejszych fragmentów holenderskiego wybrzeża. Panorama roztacza się od jeziora Veerse i jego dwóch wysp aż po zabytkowy zarys małej miejscowości Veere na przeciwległym brzegu.

Roben

Roben

Roben

Roben

Roben

Roben

Otwarty charakter frontowej części domu wymagał zamknięcia pozostałych pomieszczeń dla zapewnienia mieszkańcom intymności. W tym celu elegancko profilowane, dwuwarstwowe szkło z części fasady otwartej na jezioro połączono z masywną, czarną elewacją. Nadało to budowli minimalistyczny charakter, a także pozwoliło na odizolowanie jej od ulicy. Elewacja z czarnego klinkieru stanowi powłokę separującą dom od otoczenia, której ciągłość przerywają jedynie trzy niewielkie szczeliny okienne od strony północno-wschodniej. Podobnie jest zamknięta zorientowana na północny-zachód, lekko cofnięta elewacja frontowa z betonowymi schodami i głęboko osadzonymi drzwiami wejściowymi. Zaskakujący, przyciągający wzrok element budynku to dwa zaokrąglone naroża od strony północnej i wschodniej. Ze swoją wygiętą, łukowatą formą, te dwa zaokrąglenia tworzą płynne przejście między masywnymi klinkierowymi powierzchniami a graniczącą bezpośrednio z nimi, lekką szklaną elewacją.

Roben

Roben

Ściany budynku tworzy konstrukcja nośna z żelazobetonu obłożona izolacją oraz warstwa osłonowa z cegły klinkierowej. Izolacja składa się z płyt z pianki sztywnej, a cała przegroda osiągnęła U o wartości 0,19 W/(m2K). Przy wyborze cegły architekt nie po raz pierwszy zdecydował się na czarny cieniowany klinkier ceramiczny. Wymurowane w wiązaniu wozówkowym cegły tworzą harmonijny obraz elewacji, który pozwolił doskonale wkomponować nowy obiekt w zróżnicowany krajobraz. By wzmocnić jednolity, monolityczny wygląd elewacji i uwypuklić jej masywny charakter, wykonano głębokie spoiny.
Nowa budowla na zewnątrz sprawia wrażenie zamkniętej, niedostępnej bryły, ale wnętrza mają bardzo otwarty charakter. W centrum domu, zgodnie z projektem architektów wnętrz Annega & Partners, stworzono wyciągnięte w górę atrium o wysokości 7 m. Zapewnia ono dostateczną ilość światła w pokojach sypialnych na parterze, nie zasłaniając widoku na wodę. Z pokoju dziennego rozpościera się piękna panorama, a dzięki prawie niewidocznemu przenikaniu obszarów wewnętrznych i zewnętrznych osiągnięto wrażenie bezpośredniej bliskości jeziora.
Źródło: Röben

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ