Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Dom wśród szkockich kilfów

Dom wśród szkockich kilfów

Sprzeczności tego nowoczesnego domu są wyrażone w jego elementarnej geometrii. Nie chodzi tu jednak tylko o izolację i ukrycie jego położenia, ale też o życie w ciągle zmieniających się warunkach atmosferycznych w tej części świata.

Dualchas Architects

Dualchas Architects

Działka, na której postawiono dom, znajduje się na północno-zachodnim brzegu drugiej co do wielkości szkockiej wyspy Skye, z widokiem na jezioro Loch Dunvegan. To miejsce łączy dwie „sprzeczności”: piękne widoki na północny wschód i ostry wiatr z południowego zachodu. Stały jest horyzont.
Istniejące na działce ruiny wyznaczają wejście na posesję, a krawędź urwiska ogranicza ją od strony wysokiego urwiska nad brzegiem wody, nadając ścieżce definitywny koniec.
Warunki lokalne zdecydowały o podzieleniu domu na dwie części: jedna jest zamknięta, druga – otwarta. W pierwszej z nich zawarto wszystkie funkcje „obsługujące” główne otwarte wnętrza. Te pomieszczenia stworzono po to, aby zapewniały bezpieczeństwo i prywatność przy zachowaniu integracji z otoczeniem domu.

Dualchas Architects

Dualchas Architects

Ten nowoczesny dom jest doskonale wkomponowany w krajobraz szkockich klifów. Z zakrzywionej ścieżki biegnącej w stronę budynku widać jedynie fragment ściany. W miarę jak ścieżka przybliża się do domu i wcina w głąb krajobrazu, relacja ta zmienia się powodując, że bryła budynku staje się dominującym punktem. Ściana główna otwartej części domu została „pominięta” – zamiast niej jest całkowicie przeszklona elewacja na szczycie klifu. Topografia terenu pozwala podziwiać panoramiczny widok otaczającego krajobrazu. Geometria tych dwóch części to nie tylko przesunięcie długości, ale także wysokości. Wrażenie przestronności tworzą duże przeszklenia i ich usytuowanie. Te w ścianach pełnią funkcję widoków, pozostawiając przestrzeń otwartą zarówno na budynek, jak i na jego otoczenie. Z kolei do wnętrz znajdujących się w centrum domu światło wpada od góry poprzez przeszklenia umieszczone pomiędzy krokwiami na całej długości budynku.

Dualchas Architects

Dualchas Architects

Dualchas Architects

Dualchas Architects

Ideą domu było to aby forma budynku stapiała się z jego otoczeniem. Konieczny był wybór właściwych materiałów wykończeniowych . Usytuowanie i funkcja dwóch części zostały podkreślone przez zastosowane kamienia na ściany oporowe i drzewa we wnętrzach otwartej części. Wysokość i kontrastowe kolory poziomych fragmentów współgrają ze sobą i łączą obydwie części w jedność. Dodatkowo polerowana podłoga z betonu rozmywa granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem.
We wnętrzu materiały nie mają wielkiego znaczenia. To celowy zabieg, umożliwiający nadaniu temu miejscu indywidualnego znaczenia przez wypełnienie przedmiotami i pamiątkami właścicieli.

Źródło: Dualchas Architects, www.dualchas.com

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ