Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Dom pod lasem na warszawskim Wawrze

Dom pod lasem na warszawskim Wawrze

projekt domu

Projektując ten dom zderzyliśmy się z dużą ilością uwarunkowań, wyzwań i problemów.
Po pierwsze nietypowy kształt, wielkość i usytuowanie działki, na której powstanie budynek.
Po drugie sąsiedztwo lasu, który stanowi atut: piękny widok, dobry klimat, zieleń za oknem, ale też znaczne ograniczenie możliwości zagospodarowania działki. Musieliśmy zachować wymaganą odległość od budynku do granicy lasu zgodnie z warunkami technicznymi. Do tego dochodzą rygorystyczne zapisy decyzji o warunkach zabudowy. Również potrzeby przyszłych mieszkańców składały się w rozbudowany program użytkowy, który trzeba było zmieścić na dość niewielkiej powierzchni użytkowej.
Uwzględniliśmy te wszystkie uwarunkowania i połączyliśmy je z oczekiwaniami Inwestorów dodając naszą intensywną pracę twórczą.
Efektem tych działań były dwie propozycje koncepcyjne. Pierwsza z nich zakładała budynek stanowiący zestawienie dwóch brył przykrytych dwuspadowymi dachami zestawionymi prostopadle do siebie.

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

Jedna z tych brył zawierająca salon była skośnie docięta równolegle do linii lasu. Zaproponowaliśmy nietypowy szachownicowy rysunek tej skoszonej ściany składający się z przeplatających fragmentów przeszklonych z płaszczyznami wykończonymi deskami. W jednej z wersji zaproponowaliśmy przeszklenie w całości tej ściany tak aby złapać jak najwięcej słońca i do tego otworzyć część dzienną domu na ścianę lasu.
Frontowa fasada w tej koncepcji przewidywała jednorodne wykończenie drewnem lub tynkiem całości elewacji z podkreśloną strefą wejścia do domu zlokalizowaną w lekkim podcieniu i nieregularne nieco dekonstruktywistyczne rozłożenie wąskich horyzontalnych okien, których otwory miały stanowić oryginalną kompozycję elewacji.
Druga propozycja to dwie wysokie bryły przykryte dwuspadowymi dachami ustawione równolegle do siebie, a prostopadle do drogi z łącznikiem scalającym je w całość.

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

Aby podkreślić ten układ zastosowaliśmy ten sam ciemny materiał na ścianach bocznych budynku i na dachu. Ścianę frontową dla kontrastu zaprojektowaliśmy wykończoną jasnym drewnem lub białym tynkiem. Do tego na narożnikach i szczytach dachów przewidziano obróbkę blacharską która uformowana została w charakterystyczną wstęgę eksponującą krawędź bryły i uwidacznia niepowtarzalną formę elewacji.
Jeśli chodzi o program funkcjonalny budynku to mimo ograniczonej powierzchni domu udało się zawrzeć wszystkie potrzebne pomieszczenia umożliwiające komfortowe funkcjonowanie czteroosobowej rodziny.
Na parterze domu znajdzie się otwarta część dzienna zawierająca salon połączony z kuchnią i jadalnią z dużymi przeszkleniami i widokiem na ogród i las.
W tej przestrzeni zlokalizowano również ażurowe schody. Udało się także wkomponować dwu-stanowiskowy garaż, pomieszczenie techniczne, garderobę oraz łazienkę z miejscem na saunę i wyjściem do ogrodu.
Dom został tak zaprojektowany aby na piętrze można było wykorzystać całą powierzchnię, a więc bez skosów charakterystycznych dla typowych poddaszy za to z wysoką ścianką kolankową. Na piętrze znalazły się 3 sypialnie, pralnia, garderoba, łazienka i gabinet. Do tego niewielki balkon który stanowi jednocześnie zadaszenie tarasu i podkonstrukcję pod montaż markizy.
Reasumując projekt okazał się dużym wyzwaniem. Wykorzystaliśmy do maksimum potencjał działki i warunki brzegowe decyzji o warunkach zabudowy. Uzyskaliśmy największą możliwą powierzchnię użytkową budynku na tej działce. A przy tym nie odpuściliśmy formy architektonicznej domu i staraliśmy się ubrać wewnętrzną strukturę budynku w niekonwencjonalną prostą i łatwą w realizacji powłokę architektoniczną. Ta powłoka tworząca bryłę tego domu wynika nie tylko z układu pomieszczeń, ale zawiera też czytelną i niepowtarzalną ideę.
Prawdziwym sukcesem tego projektu jest fakt, że gdy oglądamy budynek nie jesteśmy w stanie odgadnąć, że za jego formą i fasadą kryje się tak wyżyłowana struktura podporządkowana tylu ograniczeniom.
Źródło: architekt Maciej Olczak  http://www.olczak.info/

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

dom projekt

O.P.S Olczak Projekt Studio

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ