Home / Projekty domów  / Domy parterowe  / Cichy dom

Cichy dom

Działka znajduje się w sąsiedztwie autostrady A1. Dość długa działka leży w kierunku N-S równolegle do ekranu akustycznego przy autostradzie A1 odległego wprawdzie o ok 100m, ale z przerwą na wjazd techniczny zlokalizowaną dokładnie na wprost domu.

Dźwięki z autostrady dochodzą całkiem wyraźnie. Problem hałasu został rozwiązany poprzez ukształtowanie domu w formie czterech ścian usytuowanych równolegle do autostrady, spełniających funkcję barier akustycznych, pomiędzy którymi rozlokowane zostały wszystkie funkcje. Działka na której projektowany jest budynek mieszkalny to teren o nachyleniu w kierunku północnym.

Projektowany budynek o rzucie w kształcie trzech połączonych prostokątów usytuowany jest na północnej części działki. Wjazd na działkę od strony południowej poprzez drogę dojazdową. Dom to właściwie dwa tunele (większy I mniejszy) o kierunku N-S równoległym do autostrady. Pokój dzienny powstał przez przykrycie przestrzeni pomiędzy tunelami. Otwarty na północ I południe w stronę ogrodu I tarasów jest miejscem spotkań pomiędzy rodzicami mieszkającymi w tunelu zachodnim, a dziećmi okupującymi tunel wschodni.

Foto: Juliusz Sokołowski, Projekt Toprojekt

Przeszklenia od południa w strefie dziennej i od północy w sypialniach z widokiem na zmieniający się krajobraz ogrodu. Wysunięcie ścian i dachów poza przeszklenia wychodzące na ogród spełnia dwie funkcje: ogranicza dźwięki z autostrady oraz jest dobrane w taki sposób, żeby wysokie słońce w lecie nie wpadało do środka, a niskie w zimie tak. Wejście do obiektu znajduje się od strony wschodniej. Do obiektu prowadzi niski mostek niwelujący różnicę wysokości między projektowanym budynkiem a drogą dojazdową. Znajdujący się centralnie pokój dzienny, z kominkiem na środku, łączy wszystkie funkcje obiektu wraz z tarasami od strony północnej i południowej. Część zachodnia mieści gabinet z łazienką oraz sypialnię wraz z garderobą i łazienką. W części wschodniej poza umieszczonym centralnie wiatrołapem znajdują się dwie sypialnie z łazienką, wc i garderobą. Kolejnymi pomieszczeniami jest kuchnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym, który zapewnia jednocześnie dostęp garażu dwustanowiskowego.

Źródło: Toprojekt  http://www.toprojekt.com/

Architekci: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Joanna Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak,arch. Katarzyna Mazurek, arch. Marek Lis, arch. Alina Kudla

zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Foto: Juliusz Sokołowski, Projekt Toprojekt
Foto: Juliusz Sokołowski, Projekt Toprojekt
Foto: Juliusz Sokołowski, Projekt Toprojekt

Więcej projektów: http://ideadomu.pl/projekty-domow/

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ