Modeli baterii kuchennych jest wiele. Od wyboru spośród nich tej jedynej zależy nie tylko oszczędność wody, ale przede wszystkim nasza wygoda.
Baterie kuchenne mogą być jedno- lub dwuuchwytowe.
Wybierając jedną z nich kierujmy się przede wszystkim wygodą korzystania. Pod tym względem optymalnym rozwiązaniem będzie zakup baterii jednouchwytowej. Sprawdzi się ona zdecydowanie lepiej, ponieważ łatwo można ustawić potrzebny strumień i temperaturę wody jedną ręką (a nawet palcem). To ważny argument, ponieważ w kuchni z wody korzysta się stosunkowo często i nierzadko ma się przy tym zajęte ręce.
Sprawdźmy więc, czy w wybranym modelu dźwignia baterii kuchennej przesuwa się (zarówno na boki, jak i góra-dół) lekko i precyzyjnie. Przy wyborze baterii do kuchni warto zwrócić uwagę również na kształt i zasięg wylewki. Powinno się je dopasować do formy i wymiarów zlewozmywaka. Tylko wtedy strumień wody będzie padał na środek jego komory. Zasięg wylewki zależy od jej długości i pochylenia.
Koniec wylewki długiej i o dużym kącie pochylenia będzie bardziej oddalony od dna zlewozmywaka niż krótkiej i płaskiej. Pod taką długą wylewkę łatwiej będzie podstawić wysoki garnek lub butelkę i bez kłopotu umyć je lub napełnić wodą. Gdy nad baterią zaplanowane są szafki wiszące, ważna będzie także jej wysokość. Dużym udogodnieniem podczas prac kuchennych będzie bateria z wyciąganą wylewką. Najpopularniejsze wśród nich są modele sztorcowe z obracaną wylewkę – od 90° do 360°. Te o mniejszym (90°) stopniu obrotu wystarczą do zlewozmywaków jednokomorowych, te o większym niż 120° – do dwukomorowych.
Umożliwią one napełnienie garnka stojącego na kuchence lub płycie, znajdującej się w pobliżu zlewozmywaka. Niektórzy producenci proponują wyciągane wylewki, w których można zmieniać strumień wody między zwykłym a prysznicowym. Pomaga to w spłukiwaniu nieczystości znajdujących się w zlewozmywaku oraz ułatwia delikatne mycie warzyw i owoców. Są też i takie modele, w których wylewka jest jedna, ale ma dwa otwory – jednym płynie woda z wodociągu, drugim – z filtra.
Przy podejmowaniu decyzji o baterii kuchennej warto pamiętać, że będzie ona narażona na stałe zabrudzenie, osad z wody, tłuste plamy i środki czyszczące. Z tych względów najlepiej sprawdzi się bateria wykonana ze stali szlachetnej, a nie jedynie pokryta powłoką z lakieru w kolorze stali.
www.ideadomu.pl