Zapytaliśmy projektantkę Małgorzatę Górską-Niwińską z Pracowni Architektonicznej MGN, jak udekorować stół na Święta. Oto jej rada:
Nakrycie świątecznego stołu powinno być równie wyjątkowe jak ten czas. Zawsze sprawdza się klasyka – lniany obrus, biała porcelana, wypolerowane sztućce. Żeby nakrycie nie zlewało się z tłem, warto podłożyć pod talerzem podkładki w wybranym kolorze i dobrać do nich odcieniem serwetki. Dekoracji na blacie nie może być za dużo; musi przecież pozostać miejsce na potrawy, na które czekamy cały rok. Wystarczy stroik z gałązek świerkowych lub jodłowych. Jeśli stół jest duży, można też przywiesić do lampy przybrany bombkami czy zabawkami choinkowymi wieniec. To wersja na bogato.
W minimalistycznych czy loftowych wnętrzach lepiej będą wyglądać skromniejsze dekoracje, np. pomalowane na biało suche gałęzie w wazonie, z których zwisają skandynawskie, papierowe czy drewniane ozdoby. I oczywiście świece – one pasują do każdego stylu. Nieważne, czy włożymy je do wysokich świeczników czy małych osłonek. I jedne, i drugie wykreują odświętny klimat.