Home / Artykuły z tagiem "nowoczesny projekt"

Margrethausen to piękna dzielnica miasta Albstadt położonego wśród pagórkowatego krajobrazu w południowo- zachodniej części Niemiec. Pochylona posiadłość na skraju i obok potężnego klasztoru oferuje niezakłócony widok na południe na łąki i lasy. Ta szczególna lokalizacja skłoniła nas do glazurowania całej południowej strony domu z dachem dwuspadowym

WIĘCEJ

Projekt domu „Nowa Kostka” w Krakowie  to prosta bryła składająca się z dwóch prostopadłościanów. Budynek składa się z przenikających się dwóch prostopadłościanów, w których zaprojektowano na parterze część dzienną wraz z garażem wbudowanym oraz na piętrze część nocną. Dwie prostopadłościenne bryły zdefiniowano i

WIĘCEJ

Realizacja STARK HOUSE projektu architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt powstanie w Tuszynie. Bezpośrednie sąsiedztwo lasu i dzikiej przyrody skutecznie wymusiło podłużny kształt domu, a nieco surowy w odbiorze wygląd bryły idealnie wpisał się w otoczenie. Projekt 400 m² to powierzchnia budynku, który powstanie na

WIĘCEJ

Las skrywa swoje tajemnice. Na bazie tej filozofii powstał projekt domu zorientowanego do wewnątrz, skąpany w naturze. Zauroczył inwestorów, miłośników sztuki, którzy docenili w nim elementy nawiązujące do przestrzeni muzealnych. Powstaje z drzewa i w szacunku dla niego. Dom nie przytłacza wielkością choć z zewnątrz może imponować

WIĘCEJ

Pomimo licznych ograniczeń wynikających z planu miejscowego, zależało nam oraz inwestorom, aby powstał obiekt prosty i nowoczesny, powściągliwy w swoim wyrazie, który nawiązywałby do tradycji regionalnej zabudowy. Założeniem funkcjonalnym projektu było stworzenia układu domu parterowego, otwartego do środka. Bryła jest jednolita, pokryta czarnym kamieniem, pozbawiona okapów. Dodatkowymi elementami są dwie białe ramy. Pierwsza, od frontu, stanowi taras widokowy dla salonu,

WIĘCEJ

Projekt tego parterowego domu wziął swoją nazwę od dachu, który postanowiliśmy częściowo unieść. Taki zabieg był celowy. W salonie domu zaproponowano rozległe przeszklenie z widokiem na strefę tarasu, ogrodu oraz widoku na okoliczne pola.  Dach wysunięto wspornikowo przed przeszklenie na prawie 3 metry, tak by skutecznie ochronić 

WIĘCEJ