Home / Realizacje domów  / Domy letniskowe  / Przebudowa domu letniskowego

Przebudowa domu letniskowego

Rodzina inwestora po wielu latach chciała na stałe przenieść się Iony. W latach 60. XX bowiem rodzina zbudowała tam domek letniskowy, który zgodnie z ówczesnymi trendami składał się prefabrykowanych paneli betonowych.

Inwestorzy wraz z architektem doszli do wniosku, że technologia nie jest wystarczająca, może być problem z ogrzaniem wnętrza a do tego nie ma wystarczająco dużej ilości miejsca dla wszystkich domowników na stałe. Dlatego też klient zdecydował się zburzyć stary dom i wybudować nowy, który szanuje historię bungalowu i odwiedzających go gości.

MAFA Mary Arnold – Forster Architects

Nowy budynek zaprojektowany jest  w oparciu o recyklingowe element starego domu, począwszy od jego rozmiarów i proporcji, a skończywszy na sztućcach i tapecie. Usytuowanie i bryła nowego projektu są dokładnie takie same jak bungalowu, co neguje jego wpływ na sąsiadów i krajobraz.

Prefabrykowane panele ze starej konstrukcji mają zostać ponownie wykorzystane jako kostka brukowa. Podbudówka została przetworzona przez sąsiada jako obwałowanie terenu podatnego na powódź, a stare belki zostały odłożone na podniesione łóżka w ogrodzie.

MAFA Mary Arnold – Forster Architects

Podłoga to wylewka z polerowanego betonu z użyciem kruszywa z najbliższego kamieniołomu, drewno na podłogę i schody to modrzew z Ross-shire, a kuchnia została zbudowana na Skye.

Klientowi zależało również na tym, aby dom był zrównoważony pod względem długowieczności i zużycia energii. Okna i świetliki są starannie zorientowane na wprowadzenie pasywnego nasłonecznienia, a izolacja z włókna drzewnego służy do stworzenia oddychającej obudowy budynku.

Zlicowane detale świetlików dachowych i modrzewiowa osłona przeciwdeszczowa tworzą czystą, prostą formę dachu. Wyzwanie polegające na stworzeniu większej liczby pomieszczeń w tej samej obudowie budynku rozwiązano przez dodanie centralnej klatki schodowej i okien dachowych, przekształcając dawny strych w przestrzenie mieszkalne.

Dwie kondygnacje są podzielone na poziomy i obracają się wokół centralnej klatki schodowej, tworząc cztery odrębne strefy o różnej wysokości sufitu. Strefy te zwiększają prywatność od poziomu wejścia do części dziennej i sypialni rodzinnych powyżej.

Źródło: MAFA Mary Arnold – Forster Architects

MAFA Mary Arnold – Forster Architects

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ