Home / Realizacje domów  / Domy z dachem dwuspadowym  / Dom z zielenią

Dom z zielenią

Projekt zakładał stworzenie energooszczędnego i zrównoważonego nowego domu jednorodzinnego na gęsto porośniętej działce w St Peter Port, Guernsey.

Otoczenie

Ze względu na dużą ilość chronionych drzew i wysoką jakość naturalnego krajobrazu w miejskim otoczeniu, teren ten mocno ograniczony był przez lokalny wydział planowania. Po 4 latach negocjacji z planistami znaleziono rozwiązanie, które było zgodne z odpowiednimi zasadami i złagodziło obawy planistów.  Budynek został zaprojektowany w taki sposób, aby zminimalizować widok na sąsiednie nieruchomości i zmaksymalizować naturalne światło i zyski z nasłonecznienia, unikając jednocześnie licznych obszarów ochrony korzeni okolicznych drzew i zachowując proporcjonalną powierzchnię zabudowy w stosunku do poprzedniej zabudowy na tym terenie.

DLM Architects, Foto: Peter Landers

Projekt

Budynek mieszkalny jest zagłębiony w naturalnej topografii terenu, zlokalizowany w istniejącej polanie wśród drzew, stąd nazwa „Polana”. Duża piwnica wykorzystuje istniejące wykopy pod basen i głębokie fundamenty wymagane w tym rejonie, podczas gdy parter jest w całości pokryty granitem  i cegłą z odzysku, w większości pozyskiwaną na miejscu. Naturalny tynk wapienny podkreśla ganek i wiatę na samochód, wyodrębnione z ogólnej bryły budynku. Stalowa rama wystaje ponad wschodnią stronę i jest obsadzona na wszystkich elewacjach żywą ścianą z mieszanki 13 rodzimych gatunków (łącznie ponad 4000), kamuflując budynek w otaczającym go szpalerze drzew i zapewniając bufor akustyczny oraz bufor zanieczyszczeń dla okolicznych dróg, a także dodatkowe korzyści termiczne.

Odzwierciedla on charakter całego terenu; otoczony jest wysokimi granitowymi murami, nad którymi rośnie dojrzała roślinność. Przeszklony łącznik o podwójnej wysokości zapewnia pionową cyrkulację i przełamuje ogólną masę budynku, którego szopa, pokryta cedrem, unosi się nad zachodnią stroną.

DLM Architects, Foto: Peter Landers

Układ przestrzenny zapewnia otwartą przestrzeń mieszkalną, utrzymując pionowe połączenia i bezpośredni związek z zewnętrznymi udogodnieniami, jednocześnie oferując możliwość zamkniętych, intymnych kieszeni.

Wewnątrz budynku zastosowano naturalne materiały: cegła pokryta wapiennym szlamem, surowe tynki pigmentowe na ścianach, szary wapień na podłogach, dębowa stolarka, mosiężna ślusarka, schody z surowej stali na zamówienie, wyposażenie oraz granitowe koryto jako umywalka w szatni. Tam, gdzie było to możliwe, wykorzystano lokalne materiały i wyroby, nadając wnętrzu tradycyjny charakter w nowoczesnej obudowie.

Źródło: DLM Architects

Foto: Peter Landers

DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers
DLM Architects, Foto: Peter Landers

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ