Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Dom z wycięciami

Dom z wycięciami

Inwestorzy zgłosili się po projekt niedużego nowoczesnego energooszczędnego domu dla 4 osób na działce w Mysłowicach.  Działka położona jest w otoczeniu różnorodnej zabudowy jednorodzinnej. Nie było dla niej uchwalonego Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego co wymagało w pierwszej kolejności uzyskania decyzji o Warunkach Zabudowy.

Klienci od początku mieli bardzo dobrze określoną wizję swojego domu oraz jasno określone wymagania i potrzeby oraz budżet. Chcieli, żeby budynek z zewnątrz był najlepiej grafitowy lub czarny z dodatkiem drewna, natomiast wewnątrz żeby był jasny i przestrzenny z lekkimi, widocznymi schodami na poddasze, z dużą kuchnią, jadalnią i salonem ułożonych w układzie litery L wokół częściowo zadaszonego tarasu od strony południowej z dużą drewnianą pergolą z lamelami przeciwsłonecznymi. 

Do projektantów z pracowni INOSTUDIO należało zadanie, żeby te wszystkie wymagania odpowiednio poskładać w prosty, nowoczesny, funkcjonalny ale jednocześnie ciekawy dom.

INOSTUDIO

Zaproponowaliśmy prostą czarną dwuspadową „stodołę” ułożoną prostopadle do wjazdu poprzebijaną różnej wielkości oknami, lukarnami oraz drewnianymi wycięciami i dodatkami. 

Bryła domu została ukształtowana poprzez asymetryczne wycinanie i wysuwanie fragmentów z głównej formy czarnej „stodoły”. Dzięki temu prosta „stodoła” została zróżnicowana i urozmaicona prostopadłościennymi elementami pokrytymi drewnem.

INOSTUDIO

Na parterze znajduje się część dzienna a budynek ma bardziej rozczłonkowany i rozrzeźbiony rzut wynikający z wpływu otoczenia na formę. Na poddaszu natomiast cała funkcja nocna została już opisana w prosty i równy prostokąt zwieńczony dachem dwuspadowym.

Każda modyfikacja bryły jest podyktowana potrzebami funkcjonalnymi, użytkowymi, widokowymi oraz kierunkiem padania promieni słonecznych i jest reakcją na kontekst i najbliższe otoczenie budynku.

Od frontu elewacja została zmodyfikowana przez wycięcie w parterze fragmentu „stodoły” i dodanie drewnianego, płaskiego „pudełka” z garażem. Miało to na celu stworzenie zadaszonego wejścia i wjazdu do garażu.

W elewacji południowej od strony ogrodu wycięty został fragment bryły tak żeby stworzyć częściowo zadaszony taras. Dodatkowo od strony południowej dodana została drewniana rama z lamelami przeciwsłonecznymi dającymi cień w ciepłe słoneczne dni.

Na poddaszu w dachu zostały dodane pionowe lukarny, dzięki którym możliwy jest dostęp na płaskie wystające części parteru domu.

W wyciętym fragmencie dachu od strony północnej, przy głównej sypialni, powstał mały intymny taras z dużym przeszkleniem dającym dodatkowy oddech na poddaszu oraz widok z wyższego poziomu na okolicę.

INOSTUDIO

Dom posiada dużą otwartą przestrzeń dzienną połączoną w poziomie różnej wielkości oknami z ogrodem i tarasem. Wewnątrz dom został także otwarty i powiększony w pionie poprzez duży otwór w stropie przy schodach tworząc oddech nad jadalnią i dodatkową przestrzeń rekreacyjną dla domowników na antresoli.

Dom został zaprojektowany jako dom niskoenergetyczny dlatego wszystkie przegrody zewnętrzne są dobrze ocieplone z detalami bez mostków cieplnych. Dom został wyposażony w nowoczesne, energooszczędne okna aluminiowe zamontowane w warstwie ocieplenia oraz został wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła uzupełnioną o funkcję chłodzenia w okresie letnim.

W górnej części południowej połaci dachowej planowany jest poziomy pas z paneli fotowoltaicznych w celu obniżenia rachunków za energię elektryczną na potrzeby domu i jego wyposażenia.

Źródło: INOSTUDIO Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak http://www.inostudio.pl/

wizualizacje     Studio Tiimo

INOSTUDIO
INOSTUDIO
INOSTUDIO
INOSTUDIO
INOSTUDIO
INOSTUDIO

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ