Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Dom wtopiony w las

Dom wtopiony w las

Działka położona jest w malowniczym sosnowym lesie, rosną na niej przepiękne porośnięte bluszczem sosny, które od samych początków urzekły zarówno inwestora jak i projektantów.

Zaczynając projektowanie domu projektanci Z3Z ARCHITEKCI stanęli przed zadaniem wpisania budynku między drzewa, tak aby jak najmniej z istniejącego pięknego, starego drzewostanu musiało zostać wycięte. Wspólnie z inwestorem znaleźli na działce polane, którą wybrali jako miejsce powstania domu. Wpisało się to także w później odkrytą wizją na tą działkę ze strony Lasów Państwowych. Z jednej strony trudności budowania w lesie a z drugiej chęć zachowania jak największej ilości drzew przyczyniły się do tego, że dom niemalże wyrasta z lasu.

Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci

Zastosowanie na pozór obcego dla naturalnego krajobrazu materiału jakim jest blacha było strzałem w dziesiątkę. Trudno sobie wyobrazić inny materiał aby dom lepiej komponował się z otaczającą go przyrodą. Przejeżdżając przylegającą do działki drogą ma się wrażenie jakby dom stał tam od zawsze, jakby był wrośnięty w zieleń. Czarna blacha trapezowa została użyta jako zewnętrzna powłoka elewacji. Drewniane elementy zagłębione w bryle domu zostały wykonane z desek cedru kanadyjskiego. Jego nieregularna struktura ma podkreślać leśny niejednorodny charakter otoczenia. Elewacja i bryła budynku tymi sposobami sprawia wrażenie jakby przynależała do tego miejsca od dawna, mimo swojej śmiałej formy.

Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci

Front domu zaprasza użytkowników drewnianym zagłębieniem wyróżniającym się z reszty bryły jednoznacznie wskazując wejście. Obszerne zadaszenie w tym miejscu mieści także wjazd do garażu z ukrytą pod cedrowym drewnem bramą garażową. Podobne drewniane zagłębienie znajduje się z drugiej strony budynku i tworzy taras rekreacyjny.

Wnętrz budynku utrzymane zostało w ascetycznej bieli z betonowymi posadzkami. Ze środka dzięki możliwie największym przeszkleniom rozciągają się widoki na zieleń. Szczególnie ciekawy efekt dają narożne okna z szybami łączonymi w narożniku bez słupka powodują, że las staje się jakby na wyciągnięcie ręki dostępny ze środka. Ciekawy efekt został stworzony w pokojach dzieci gdzie całą długą ścianę połączonych pokoi stanowi okno z którego można podziwiać majestatyczne porośnięte bluszczem sosny. Wnętrza nie odciągają uwagi od obrazów zieleni, harmonizują z nimi, nie konkurując.

Zespół projektowy: Emilia Chomiuk, Mateusz Zajkowski

Źródło: Z3Z Architekci  http://www.z3zarchitekci.pl/

Powierzchnia: 330 m2

Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci

Wnętrza

Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci
Foto: Marcin Mularczyk, projekt : Z3Z Architekci

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ