Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Dom na przylądku Cape Schanck

Dom na przylądku Cape Schanck

Krajobraz Przylądku Schanck to połączenie krzewów, trawiastych wydm i rozległych  wrzosowisk.  Obszar ten jest wyznaczony, jako strefa pożarów, a zanim krajobraz został znacznie wyczyszczony przez wczesnych rolników europejskich, obszar ten był zamieszkiwany przez lokalnych tubylców.

Podczas pierwszej wizyty architektów na miejscu były jeszcze resztki spalonych drzew, traw i krzewów. Taka forma wydrążonej kłody stanowiła punkt wyjścia dla projektantów.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects


Teren położony jest na wysokiej wydmie śródlądowej pośród gęstych krzew z rozległymi widokami na zachód. Podczas zbliżania się, stoi się przed ekspansywną ścianą, która ukrywa pierwotną formę wyższego poziomu. Niższy poziom rozciąga się od stromej płaszczyzny podłoża jako cokół i tworzy podstawę podobną do otaczających wydm. Kręty podjazd wspina się po stromej wydmie, docierając do górnego poziomu, skąd rozpościera się widok na salon i basen.

Dom zaprojektowany jest dla pary na emeryturze i jej rodziny, która często ją odwiedza. Górny poziom pomyślana jako wydrążona kłoda składa się z kuchni, jadalni, salonu, garażu i pralni. Wtórna forma na wyższym poziomie pomyślana jako gałąź wystająca z kłody zawiera gabinet, sypialnię i łazienkę. Obie formy są wykończone okładziną z twardego drewna barwionego na czarno. Okna i okładziny cedrowe pozostawione w naturalnym wykończeniu są osłonięte czarną częścią zewnętrzną, podkreślając różnicę między wnętrzem a częścią zewnętrzną, jakby stanowiły część naturalnego procesu wietrzenia. Niższy poziom zawiera pokoje gościnne i kryje funkcjonalne przestrzenie dla instalacji mechanicznych i wyposażenia basenu.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects



Dom skierowany jest na północny zachód, obejmuje rozległe widoki. Aby kontrolować pasywne ogrzewanie latem, zachodnie okna są chronione przez rozległe okapy, a zmotoryzowane żaluzje zewnętrzne automatycznie opuszczają się, gdy słońce przejdzie przez oś północną. Rozległe północne szkło jest również chronione osłonami przeciwsłonecznymi, które ograniczają penetrację słońca latem. Zrównoważone projektowanie obejmują w pełni zautomatyzowane układy elektryczne w celu zmniejszenia zbędnego poboru prądu, wody do studni i basenów oraz poboru wody deszczowej do zbiorników do użytku domowego.

Źródło: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ