Home / Projekty domów  / Domy parterowe  / Dom na działce o nieregularnym kształcie pod Krosnem Odrzańskim

Dom na działce o nieregularnym kształcie pod Krosnem Odrzańskim

Projektanci z pracowni Z3Z ARCHITEKCI przystępując do procesu projektowego zastali działkę o nieregularnym kształcie w otoczeniu urokliwego lasu nieopodal jeziora. Oczywistym od początku projektowania było, że dom głównymi przeszkleniami powinien otwierać się w kierunku lasu, umożliwiając domownikom codzienne obcowanie z pobliską przyrodą.

Założenie

Architekci postawili sobie za cel stworzenie budynku, który na tyle mocno wchodziłby w relację z otaczającą go naturalną przestrzenią, że sprawiałby wrażenie, jakby stał tam od zawsze. Zdecydowali się zatem na zastosowanie form nawiązujących do architektury polskiej wsi, jednak w niecodziennym układzie przestrzennym.

Z3Z Architekci

Główne bryły budynku

Całość założenia składa się z trzech głównych brył: dziennej, nocnej i gospodarczej. Bryły dzienna i nocna korespondują ze sobą poprzez zastosowanie bliźniaczej formy z dachem dwuspadowym oraz tego samego materiału elewacyjnego w postaci deski szalówki z naturalnego drewna, o nieregularnych szerokościach, nawiązujących do niejednostajnego rozstawu drzew w lesie. Zabieg ten potęguje wrażenie spójności budynku z naturalnym krajobrazem. Tożsame bryły różnią się od siebie układem przestrzennym. Bryła dzienna mieszcząca salon, jadalnię i kuchnię, posiada dostęp do terenu działki, a nocna, w której znajdują się sypialnie dzieci, została oderwana od terenu i posadowiona na stabilnej betonowej bazie w postaci bryły gospodarczej. Przedłużeniem spajającej całość bryły gospodarczej jest rozbudowana strefa sypialni master z obszerną garderobą i prywatną łazienką. Przestrzeń rodziców została całkowicie oddzielona od strefy dzieci, dodatkowo umożliwiając korzystanie z przyległego do sypialni kameralnego tarasu.

Pokoje dzieci na piętrze nie są zamknięte płaskim sufitem. Architekci chcieli stworzyć w nich jak najwięcej miejsca pod dachem, umożliwiając swobodne kreowanie przestrzeni w odniesieniu do potrzeb dzieci. Przedłużenie bryły nocnej w postaci wysuniętego dachu tworzy naturalną ochronę dużego przeszklenia w sypialniach dzieci, ale również daje możliwość korzystania z balkonu jako dodatkowego miejsca rekreacji.

Bryła dzienna nad salonem i jadalnią posiada wysoki, otwarty sufit ciągnący się do samego dachu, zyskując tym samym więcej oddechu i przestrzeni. Ściana szczytowa, przy której znajduje się salon, została całkowicie przeszklona, umożliwiając panoramiczny widok na ogród. Nad kuchnią i łazienką dla gości została przewidziana nieduża antresola, która stanowić będzie miejsce do pracy.

Z3Z Architekci

Betonowa rama bryły gospodarczej tworzy naturalne zadaszenie nad wejściem do budynku. Tym samym materiałem płynnie przechodzi do wnętrza, aby móc przedostać się na drugą stronę budynku i utworzyć zadaszenie również nad tarasem. Zadaszony taras dzięki swojej lokalizacji w centrum układu jest maksymalnie osłonięty od widoku z ulicy, wiatru oraz deszczu. Będąc na tarasie mamy nieodparte wrażenie, że nadal znajdujemy się we wnętrzu domu, ponieważ tworzy on jego konsekwentną kontynuację. Rozbudowana kompozycja przestrzenna utworzona z minimalistycznych części składowych, jest wynikiem poszukiwania idealnego układu funkcjonalnego otwierającego się na otaczającą zieleń. Poszczególne przestrzenie we wnętrzu domu, za pomocą różnorodnych przeszkleń, obejmują w ramy otaczający dom krajobraz, umożliwiając domownikom jego obserwację z różnych perspektyw.

Zespół projektowy: Paulina Łysik, Mateusz Zajkowski

Źródło: Z3Z Architekci  http://www.z3zarchitekci.pl/

Zdjęcia z budowy domu:

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ