Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Dom na cztery pory roku

Dom na cztery pory roku

Drewniany dom położony jest na terenie rezerwatu przyrody Drijflanen w Tilburgu tj. na obszarze wrzosowisk, na którym pasły się owce i jest to projekt architekta dla siebie.

Dom ma strategicznie rozmieszczone okna, które przez cały rok zapewniają imponujące widoki, celem było, aby stał stał się częścią natury. Dzięki szorstkim, czarnym fasadom prawie nie wyróżnia się z otaczających pni drzew. Ponieważ ogród nie został zaprojektowany specjalnie, ale został oddany naturze, bryła staje się częścią otoczenia.

Budynek wzniesiony został z prefabrykatów,  zbudowany w sposób zrównoważony z drewnianych kaset wypełnionych izolacją z lnu. Ta całkowicie prefabrykowana konstrukcja została genialnie zaprojektowana przez architekta. Wewnętrzna strona kasetek wykonana jest z dekoracyjnej sklejki brzozowej. Ten czysty sposób budowania, w którym prace konstrukcyjne są jednocześnie wykończeniem, przynosi ogromne korzyści, jeśli chodzi o czas trwania i koszty budowy.

Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort

Po wylaniu fundamentów dom został wzniesiony w zaledwie trzy dni. Całość wykończona jest drewnem, aby wzbogacić wiejską estetykę. Otwarta klatka schodowa została również wykonana z drewna brzozowego, dopasowanego do konstrukcji. Pozostałe części wnętrza, takie jak drzwi wewnętrzne, kuchnia i balustrada schodów, podobnie jak zewnętrzne ramy okienne wykończone są w matowej czerni. W ten sposób wnętrze i strona zewnętrzna domu są ze sobą ściśle powiązane. Drewniana elewacja została pokryta grzybem, który został specjalnie wyhodowany w tym kolorze, aby w naturalny sposób chronić bocznice. W przypadku uszkodzenia powłoki narastająca warstwa grzybów ulegnie samoregeneracji. Kiedy grzyb zanika, oznacza to, że trzeba nakarmić go olejem lnianym, aby chronić nowe drewno i ponownie uzyskać matową czerń.

Naturalny wygląd starzejących się drewnianych okładzin jest potęgowany przez ich różne rozmiary. Użycie mniejszej ilości materiałów budowlanych  i brak zużycia wody doprowadziło do naturalnej metody budowy. Ten mały 70m2 dom rodzinny jest zrównoważoną elektrownią, a panele słoneczne i termiczne na dachu sprawiają, że jest całkowicie samowystarczalny.

Źródło: Joris Verhoeven Architectuur,

Foto: John van Groendaal, William van der Voort

Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort
Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort
Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort
Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort
Projekt: Joris Verhoeven Architectuur, Foto: John van Groendaal, William van der Voort

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ