Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Dom z widokiem na las

Dom z widokiem na las

Inwestorzy – para młodych osób – chciała mieć dom w nowoczesnym stylu. Sporą, wygodną przestrzeń tak zaprojektowano, aby przeznaczenie pomieszczeń można było zmieniać w miarę powiększania się rodziny.

Inwestorami są młodzi ludzie, którzy zakładają, że ich rodzina w przyszłości powiększy się co najmniej o jedno dziecko. Od samego początku wiedzieli, że chcą mieszkać w domu w nowoczesnym stylu. Miał on mieć płaski dach i niewyszukaną, prostą formę – skromną, bez „ozdobników, pozbawioną znaków czasu i mody, która szybko przemija. Działka, na której ma stanąć dom, od strony południowo-zachodniej graniczy ze „ścianą” lasu. Parcela ta była wymarzonym miejscem na dom z oknami skierowanymi w stronę lasu. Ani właściciele, ani architekt nie mieli co do tego wątpliwości. Taki zabieg gwarantował piękny widok, możliwość bliskiego kontaktu z naturą i jednocześnie gwarantował zachowanie całkowitej prywatności.

Kształt bryły domu wynika z rozplanowania wnętrz. Udało się stworzyć dość ciekawą elewację frontową, usytuowaną od strony wschodniej i widoczną od ulicy. Dominuje część wejściowa połączona z bramą garażową. Nadaje ona bryle domu charakterystyczną, horyzontalną kompozycję. Elewacja południowo-zachodnia, w dużej części przeszklona, nadaje bryle lekkości.

Marcin Rubik

Marcin Rubik

Dom o powierzchni użytkowej 183,5 m2 jest podzielony na trzy strefy: dzienną, nocną (z możliwością elastycznej zmiany funkcji pomieszczeń) oraz gospodarczo-garażową. Część dzienna ma kształt prostokąta. Od strony południowej znajduje się salon, z którego przedłużeniem jest szeroki taras. Nadwieszona nad nim część piętra stanowi zadaszenie osłaniające miejsce do wypoczynku.

Salon płynnie „przechodzi” w jadalnię i otwartą na nią kuchnię. Na długości tych dwóch pomieszczeń umieszczone jest największe przeszklenie, z którego roztacza się widok na dużą, otwartą przestrzeń ogrodu i znajdujący się w oddali las. W tej części również znajduje się wyjście na szeroki taras. Parter został uzupełniony wygodną podręczną spiżarnią, garderobą i pomieszczeniem gospodarczym, które są zarazem rodzajem śluzy łączącej dom z garażem.

Część nocna zorganizowana jest wokół krótkiego holu, znajdującego się od strony wschodniej. Ta strefa ma wygodny program użytkowy zaplanowany na razie dla dwuosobowej rodziny. Składa się z dwóch pokoi, łazienki, pralni oraz głównej sypialni z własną łazienka i garderobą. W sypialni również zaplanowane jest duże przeszklenie. Mimo tego całkowicie jest zapewniona prywatność mieszkańców.

Marcin Rubik

Marcin Rubik

Źródło: Architekt Marcin Rubik  www.marcinrubik.pl

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ