Home / Idea domu  / Układ kuchenny

Układ kuchenny

Każda kuchnia powinna być tak zaplanowana, aby praca w niej była przyjemnością. Najlepiej wykorzystać przy tym znany od dawna podział na strefy funkcjonalne i ustalony ich układ. Znacznie łatwiej i szybciej będzie nam się po niej poruszać, a wszystkie niezbędne naczynia i akcesoria znajdą się tam, gdzie najczęściej się ich używa.

Sposób aranżacji kuchni zależy od jej przestrzeni, ale zawsze warto przy projektowaniu zastosować ergonomiczne zasady stosowane od wielu lat przez projektantów. Znacznie ułatwi nam to później korzystanie z kuchni, tym bardziej, że spędzamy w niej codziennie sporo czasu. Z obliczeń ekspertów wynika, że na przygotowanie śniadania i kolacji potrzebujemy łącznie około 40 minut, a obiadu – około 1 godziny. Do tego trzeba jeszcze doliczyć około 20 minut na sprzątnie po posiłkach. Dwie godziny dziennie to wcale niemało.

Franke

Franke

Strefy funkcjonalne

Wprowadzenie w kuchni stref funkcjonalnych wynika z podziału przestrzeni na miejsce wykonywania poszczególnych prac i ich kolejności.

W strefie magazynowania gromadzimy produkty i przechowujemy gotowe potrawy i półprodukty. Najwygodniej zaplanować ją przy wejściu do kuchni. W ten sposób skrócimy drogę przenoszenia zakupów na swoje miejsce. Tę część powinniśmy wyposażyć w lodówkę, szafki do przechowywania sypkich produktów, wody, soków, owoców i warzyw oraz niezbyt długi blat służący do rozpakowywania, segregowania i – ewentualnie krojenia.

Strefa oczyszczania to miejsce mycia i obierania, więc powinien się w niej znaleźć zlewozmywak, kosz na śmieci, długi blat do przygotowywania potraw i zmywarka. Przyda się również miejsce na noże, sitka, robot kuchenny, mikser. Kolejna strefa to miejsce obróbki potraw. W tej części powinny być usytuowanie szafki do przechowywania garnków, piekarnik i płyta grzewcza (lub kuchenka) oraz mikrofalówka.

Strefa podawania to właściwie blat przeznaczony do odstawiania gorących naczyń i przyrządzania jedzenia bez gotowania. Wygodnie jest, jeśli dodatkowo znajdą się tu szafki na zastawę stołową, sztućce, szklanki i kubki.

Zajc

Zajc

Ergonomiczny układ

Najwygodniej zaplanowana kuchnia ma strefy funkcjonalne tak rozmieszczone, aby lodówka, zlewozmywak i kuchenka tworzyły wierzchołki trójkąta. Ważne są także odległości pomiędzy tymi urządzeniami. Lodówki powinna być umieszczona 120-240 cm od zlewozmywaka, zlewozmywak od kuchenki 120-210 cm, a od kuchenki do lodówki – 120-270 cm. Droga, którą pomiędzy nimi pokonujemy będzie wtedy najkrótsza i zarazem najbardziej efektywna.

Zajc

Zajc

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ