Home / Realizacje domów  / Modernizacje  / Rozbudowa przedwojennego domu we Wrocławiu

Rozbudowa przedwojennego domu we Wrocławiu

Podstawą decyzji o rozbudowie był przedwojenny dom, którego układ funkcjonalny a także wielkość wymagała według Inwestorów poprawy. Bardzo mała kuchnia i salon, niewielka łazienka oraz 2 małe sypialnie pod skosami nie pozwalały na wygodne mieszkanie  4 osobowej rodzinie. Dodatkowo pierwotny dom posiadał słabo doświetlone pomieszczenia  oraz, co było bardzo uciążliwe, brak połączenia domu z ogrodem. Takie były  podstawowe wady “połówki bliźniaka”, którą Inwestorzy zreferowali architektom.

Pracownia architektoniczna GRID architekci zaproponowała rozwiązanie, które odpowiadało  wymaganiom Inwestorów a jednocześnie nie ingerowało w zasadniczą bryłę domu. Już na etapie decyzji o warunkach zabudowy wiadomo było, że formalnie  rozbudowa nie powinna powiększać w odbiorze istniejącej bryły budynku, charakterystycznej formy identycznej dla całej ulicy a nawet osiedla. Rozbudowa miała być uzupełnieniem starego domu. Jako tło dla starej części lub jako synergia powstała z połączenia nowego ze starym. Dlatego program funkcjonalny oraz  wnętrza rozwiązane są  tak by formalnie z zewnątrz stworzyć  kontrastującą minimalistyczną bryłę smukłego prostopadłościanu w stosunku do prostej dwuspadowej bryły pierwotnego budynku. Dom został rozbudowany w stronę ogrodu nie wychodząc poza szerokość istniejącej bryły. Dzięki temu zachowano oryginalny kształt starego domu bez ingerencji w urbanistyczny układ ulicy.

Dodatkowo by podkreślić odrębność obie bryły (starego domku z dwuspadowym dachem i minimalistycznej w formie rozbudowy) połączono wycofanym w stosunku do  bocznej elewacji łącznikiem co  pozwoliło optycznie wysmuklić prostopadłościan i dodać rozbudowie  lekkości.

Z tego samego klucza wyszła decyzja odnośnie wyboru materiałów i detali wykończeniowych, które ograniczono do  pionowych desek z drewna egzotycznego oraz wąskich aluminiowych okien na całą wysokość kondygnacji w kontraście do tynku oraz okien drewnianych.

Zaproponowana rozbudowa, choć powierzchniowo niewielka, pozwoliła na  urządzenie  dużego, przestronnego salonu  połączonego z  otwartą kuchnią oraz jadalnią a na piętrze uzyskać niezbędną przestrzeń dla dodatkowej sypialni z garderobą oraz łazienką. Wyjście do ogrodu znajduje się w łączniku a dzięki jego wycofaniu zewnętrzne schody mieszczą się w powstałej wnęce. Przy rozbudowie drugiej połówki dodatkowo pod nową częścią zaprojektowano garaż połączony z piwnicą.

W ramach termomodernizacji ocieplono przestrzeń poddasza, które w formie antresoli połączono z pokojem dziecka oraz zamontowano okna połaciowe doświetlające. Nad  schodami otwarto przestrzeń poddasza i odsłonięto drewniane belki konstrukcji dachu co optycznie powiększyło wnętrze jednocześnie odsłania przeszłość budynku. Nowa łazienka na piętrze, która znajduje się w łączniku między nową a starą częścią, ze względów funkcjonalnych i estetyki elewacji zamiast okna ma świetlik w dachu. Pozwoliło to urządzić właścicielom łazienkę zgodnie z zamierzeniami i zapewniło bardzo korzystne naturalne oświetlenie.

W analogiczny sposób zostały rozbudowane obie połówki bliźniaka i to jest największą siłą realizacji. Choć program funkcjonalny, potrzeby a również budżet były inne to w obu przypadkach udało się zamknąć całość wspólną dla 2 segmentów bryłą.

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

GRID Architekci

Źródło: Projekt GRID Architekci s.c. www.grid.net.pl

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ