Home / Realizacje domów  / Modernizacje  / Rozbudowa ceglanego domu

Rozbudowa ceglanego domu

W Saint-Lambert, w prowincji Quebec, powstał dom dość nietypowy jak na kanadyjskie standardy. Po rozbudowie jego nowoczesna bryła wyróżnia się na tle typowych drewnianych kanadyjczyków.

Niewielki dom, wybudowany na działce o dużej powierzchni w 1920 roku, zlokalizowany w południowej części Montrealu. Jego właścicielom zależało na rozbudowaniu go w taki sposób, aby nowa część była harmonijnie dopasowana do starej. Ta z kolei miała mieć w całości odsłoniętą ceglaną elewację, dodatkowo wyeksponowaną przez podświetlenie.

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

Dobudowana część z zewnątrz wygląda to tak jakby wzajemnie uzupełniały się dwie bryły. Pierwsza z nich – z cegły – stanowi podstawę i daje “oparcie” znajdującej się nad nią od strony ogrodu konstrukcji w opakowaniu z blachy płaskiej.

Pomiędzy dwiema bryłami – starą i nową – znajduje się wąska, przeszklona klatka schodowa.

naturehumaine.com

naturehumaine.com

Po rozbudowie ten nowoczesny dom ma powierzchnię 264,3 m2. Poszczególne, istniejące pomieszczenia zostały przeorganizowane tak, aby lepiej odpowiadały potrzebom mieszkańców. Ostatecznie na parterze znajduje się wejście i pokój dzienny, a na piętrze pokoje dzieci.

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

W dobudowanej części na parterze znajduje się kuchnia, jadalnia i wspólna dla wszystkich przestrzeń, która ma w trzech miejscach dwukrotnie większą wysokość niż prywatne pomieszczenia na piętrze, które dzięki takiemu zabiegowi mają przytulną atmosferę.

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

naturehumaine.com

Zaprojektowane w tym fragmencie domu duże przeszklenia umożliwiły ulokowanie w tej części domu na piętrze miejsce do pracy, odpoczynku i podziwiania z góry ogrodu. Jest to również przestrzeń do zabawy i nauki dla dzieci, które mogą mieć jednocześnie kontakt z rodzicami znajdującymi się w tym czasie piętro niżej – w kuchni i jadalni.
Źródło: naturehumaine.com

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ