Home / Wnętrza  / Style we wnętrzach  / Przestronny apartament na warszawskich Filtrach

Przestronny apartament na warszawskich Filtrach

Jeśli chcesz, by wnętrze wyglądało szlachetnie i nietuzinkowo postaw na element wystroju, który na pierwszy rzut oka doda mu splendoru.

Tą zasadą kierowali się architekci z warszawskiej pracowni Madama, projektując „pod klucz” przestronny apartament na warszawskich Filtrach.

Tym, co w nim od razu przyciąga uwagę są… ściany ujęte w ramy ze sztukaterii. Ta dekoracja o pałacowej proweniencji zestawiona z eleganckim lecz tradycyjnym wystrojem otwartej przestrzeni dała zaskakująco oryginalny efekt zamkniętej, spójnej stylistycznie kompozycji.

Prostokątne moduły ściany obramowane listwami sztukateryjnymi widzimy już od wejścia. W tym samym tonie utrzymane są fronty szaf w holu, ściany w kuchni i w części jadalnej. Spójność kompozycji wymagała, by taki akcent pojawił się także w innej części apartamentu. I rzeczywiście – ozdobną ścianę widzimy nawet w dość surowo urządzonej sypialni.

fot. Yassen Hristov
fot. Yassen Hristov

Dwupiętrowy apartament zajmuje powierzchnię 123 m kw. Mieszka w nim młode małżeństwo z dzieckiem. We wnętrzach przeważa biel, szarość, odcień naturalnego drewna i niewielkie akcenty w czerni. Jedynym elementem pozostałym z dawnego wystroju są drewniane schody, które tylko odnowiono i zmodernizowano. Od strony salonu przesłania je czarna ścianka. Narożnik w odcieniu butelkowej zieleni (Sits/Nap) łagodnie przełamuje biało-szarą kolorystykę części wypoczynkowej. Stolik kawowy przy kanapie to projekt Poppyworks. Atrapa kominka stworzona ze sztukaterii nawiązuje do wykończenia dekoracyjnego ścian.

fot. Yassen Hristov
fot. Yassen Hristov

Aneks kuchenny urządzono w sterylnej bieli. Fronty dolnej zabudowy również zostały ozdobione ramą, nawiązującą do ściennych dekoracji. Czarne akcenty na bocznej ścianie zabudowy to włączniki i gniazdka Berker-Hager, które zainstalowano w całym apartamencie.

fot. Yassen Hristov

Otwarta kuchnia została zaproponowana przez projektantów z pracowni Madama – w poprzednim układzie pomieszczenie było tradycyjne, zamknięte i mieściło się przy wejściu, tam, gdzie obecnie jest gabinet z biblioteką. Pokój ten został powiększony dzięki wnęce ze szklanymi drzwiami, dzięki którym naturalne światło dociera do holu.

fot. Yassen Hristov
fot. Yassen Hristov

Projektanci przyłożyli szczególną wagę do wykorzystania naturalnego doświetlenia. Stąd świetliki sufitowe w sypialni czy okno-bulaj w pokoju dziecięcym.


fot. Yassen Hristov

Ogromnym atutem mieszkania są piękne okna o łukowatym sklepieniu.

Źródło: Projekt www.madama.pl

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ