Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Przebudowa i rozbudowa domu w Poznaniu

Przebudowa i rozbudowa domu w Poznaniu

Właściciele  domu kostki z lat 50  zwrócili się do pracowni architektonicznej z planami gruntownego remontu budynku, przebudowa i rozbudowa domu miała obejmować  m.in. rozbudowę strefy dziennej, budowę garażu lub oraz remont elewacji. W ramach ograniczonego budżetu powstał projekt kompletnej metamorfozy istniejącego budynku.

LOKALIZACJA
Budynek położony jest w centrum Poznania, w  XIX wiecznej dzielnicy mieszkalnej Sołacz,  przeznaczonej pierwotnie  dla urzędników miejskich . Jednak wysoka jakość uporządkowanej przestrzeni, dogodne usytuowanie i bliskość zieleni sprawiły, że dzielnica stała się modna, a wręcz luksusowa. Pomimo, że Ulica Żmudzka położone jest  w jej wschodniej, późniejszej i mniej uporządkowanej  części,  to budynek leży prawie bezpośrednio przy charakterystycznej alei kasztanowej  prowadzącej do centrum miasta [ul Wielkopolska],  jedynie 70 m od Parku Wodziczki i 400 m od malowniczego Parku Sołackiego, idąc wzdłuż którego dojść można do jeziora Rusałka. Jednym słowem : wymarzona lokalizacja do mieszkania.

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

PLANY
Zamiarem inwestorów było dostosowanie istniejącego budynku do współczesnych potrzeb mieszkalnych. Ograniczony budżet inwestycji uniemożliwił  wprowadzenie odważniejszych zmian do budynku , w tym kreowanie nowej elewacji z wykorzystaniem większych powierzchni elewacji wykańczanych drewnem czy kamieniem.  Pomimo to zaprojektowano  kompletną metamorfozę budynku, uwzględniająca zarówno poprawę estetyki budynku jak  i jego układu funkcjonalnego oraz stanu technicznego. Zachowano przy tym całą konstrukcję budynku, jak również lokalizację większości dotychczasowych otworów okiennych  na elewacji.

BRYŁA i ELEWACJE
Istniejącą dom cechowała zwarta i  nieco przysadzista bryła . Uroku nie dodawały jej również  chaotyczne i nadgryzione zębem czasu zdobienia w postacie charakterystycznych pilastrów, gzymsów i wykończeń otworów okiennych. Głównym zabiegiem poprawiającym wygląd budynku było zatem doprojektowanie równoważącej akcenty silnej bryły nowego garażu. Ponadto zasadnicza część budynku została optycznie podzielona, zmieniono układ otworów okiennych , a fragmenty elewacji zaprojektowano jako wykończone drewnem.

Uporządkowano również tylną elewacją,  włączając do budynku część zajmowaną do tej pory przez ogród zimowy. Tym samym parter został rozbudowany kontynuując skośną linię zabudowy piwnic, a pomiędzy garażem a budynkiem zaprojektowano nową przeszklona strefę wejścia łączącą się z tarasem przez wyniesioną zewnętrzną galerią.

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

FUNKCJA
Poważne zmiany zostały wprowadzone przede wszystkim w układzie funkcjonalnym strefy dziennej, znajdującej się na wyniesionym parterze budynku. Poza jej powiększeniem zmieniliśmy też układ pomieszczeń tworząc jadalnię w miejscu dotychczasowego ogrodu zimowego, oraz aranżując aneks kuchenny przyległy do salonu i jadalni.  W miejscu dotychczasowej kuchni zaprojektowano pokój gościnny.
Na piętrze, znajdować się będą  2 duże  sypialnie oraz garderoba  i łazienka.  Nad nową częścią parteru zaprojektowano duży taras. W piwnicy znajdą się pomieszczenia techniczne i gospodarcze .

STAN TECHNICZNY
Metamorfoza obejmuje także zagadnienia związane z fizyką budynku oraz spełnianiem przez budynek współczesnych przepisów i norm, w tym parametrów energooszczędności. Przebudowę elewacji połączono z termomodernizacją całego budynku, która poza ścianami objęła również stropodach [z którego zdjęto ponad 40 cm starego materiału izolacyjnego w postaci żużlów spienionych  i zastąpiono styropianem] oraz ściany przyziemia.
Wyremontowano stropy Kleina zdejmując wszystkie warstwy wykończeniowe i zastępując je izolacją i nowymi wylewkami. Wymieniono izolacje przeciwwilgociowe i przeciwwodne, oraz wszystkie instalacje wewnętrzne w budynku.

PROJEKTOWANIE
Prace projektowe obejmowały kompleksowe wsparcie procesu inwestycyjnego: od oceny zasadności wykonania remontu, przez projekt koncepcyjny, uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy, uzgodnienia z konserwatorem zabytków [budynek położony jest w strefie ochrony konserwatorskiej], aż po projekt budowlany  i wykonawczy i nadzór nad realizacją inwestycji.

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

RBA Pracownia Projektowa

 

Źródło: RBA Pracownia Projektowa Radosław Byczkowski  www.rba.net.pl

 

 

 

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
1 KOMENTARZ
  • liwka 24 marca 2017

    nie do wiary, ze mozna aż tak zmienić bryłe. elewacja z podziałami genialna. fajny pomysl z brama hormanna która nie koresponduje z drewnem uzytym elewacyjnie ale ze stopnicami szarego kamienia (?) schodów.

DODAJ KOMENTARZ