Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Nowoczesna willa B

Nowoczesna willa B

Historia tego nowoczesnego domu to klasyczny scenariusz budowy domu na dobrze położonej działce na przedmieściach. Wbrew stereotypowemu podejściu do domu na prywatnym osiedlu , projektanci wykorzystali możliwości fasady bioklimatycznej – wykorzystującej zmienne właściwości izolacyjne budynku – tworząc dom energetycznie efektywny.

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Projekatnci Tectoniques Architects zainspirowani słynną realizacją FL Wrighta – Usonian Houses, zaprojektowali willę B. o powierzchni 204 m2 jako prosty sześcian przestrzennie otwarty na otaczający krajobraz. Architekci wykorzystali swoje wieloletnie doświadczenie  tworząc dom w konstrukcji szkieletowej w oparciu o drewno z dużymi powierzchniami przeszklonymi –  unikneli jednak ściśle sprecyzowanej formy na rzecz realizacji opartej na zasadzie “bez projektu”. Priorytetem był dom uniwersalny dla użytkownika – który zamieszka w nim i zdefiniuje go po swojemu.

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

 

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Tectoniques Architects Studio Erick Saillet

Nowoczesna willa B otwarta jest na południową i wschodnią stronę  dzięki wielkim przestrzeniom  okiennym maksymalnie wykorzystuje nasłonecznienie – intensywność wpadającego światła w zależności od pory roku regulowana jest przez żaluzje. Przestrzeń podzielona jest na dwie uzupełniające się cześci o różnym przeznaczeniu. Górne piętro zamknięte od północy, od zachodu jedynie łazienka wyposażona w  niewielkie okna . Wzdłuż zachodniej ściany parteru ciągnie się garaż którego ściany pokryto panelami kompozytowymi. Otwarta , pozbawiona podziałów przestrzeń użytkowa  parteru zorientowana jest wokół centralnego rdzenia domu zawierającego pomieszczenia techniczne: instalacje ,kuchnię , pokój kąpielowy i piwnicę. Dzięki temu duże przestrzenie przeszklone z obydwu stron budynku dodatkowo powiększają wnętrze, łącząc je z otoczeniem na zewnątrz. Orientacja piętra jest odwrotna – mieszczą się tu cztery sypialnie i dwie łazienki – których okna wychodzą na południe i wschód. Wolna niezdefiniowana użytkowo przestrzeń może być dzielona przesuwnymi ścianami w zależności o potrzeb mieszkańców, pory dnia lub funkcji.

Ogrzewanie podłogowe w całym domu wykorzystuje zasilanie z kotła kondensacyjnego oraz kolektorów słonecznych. W domu zainstalowano także wentylację mechaniczną.

Źródło: Tectoniques Architects, www.tectoniques.com

Zdjęcia: Studio Erick Saillet

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ