Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Projekt przebudowy tradycyjnego domu w nowoczesny

Projekt przebudowy tradycyjnego domu w nowoczesny

Tradycyjny budynek z dachem dwuspadowym położony jest na wąskiej działce. Budowa nie została jednak ukończona. Dom (280m2) stoi w Piekarach Śląskich wśród podobnej zabudowy jednorodzinnej. Wjazd na działkę znajduje się od strony południowej, część rekreacyjna – ogród od strony północnej.

Inwestorzy zgłosili się do pracowni architektonicznej Inostudio – zależało im na przeprojektowaniu domu tak, aby był nowoczesny, funkcjonalny i energooszczędny. W założeniach dom miał mieć także zadaszony taras otwarty na ogród, a bazą był istniejący budynek. Zadaniem pracowni było zaprojektowanie nowego układu funkcjonalnego domu -rozmieszonego na 3 kondygnacjach oraz nowej elewacji. Dodatkowo w tylnej części działki miał się znajdować przestronny garaż z płaskim dachem, z częścią magazynową i pomieszczeniem gospodarczym.

Projekt elewacji

W projekcie usunięto niepotrzebne elementy z elewacji i wnętrza budynku m.in. istniejące wieloboczne schody wejściowe i tarasowe, wykusz z balkonem, z dachu zbędne lukarny i skosy a okap skrócono, żeby uprościć i zminimalizować formę budynku. Uporządkowano budynek tak, żeby odpowiadał obecnym potrzebom funkcjonalnym i estetycznym.

W nowym układzie powiększono i zmieniono proporcje okien, dodano nowe zadaszone kubiczne formy w ciemniejszym kolorze: wejście ze schodami od frontu oraz taras od strony ogrodu.

Wnętrze domu

Na parterze powstała część dzienna ze strefą wejściową, WC, kuchnią, jadalnią z wyjściem na ogród i dużym salonem otwartym na taras. W przyziemu zaprojektowano kino domowe, pokój gościnny, pracownię oraz pomieszczenie gospodarcze i kotłownię. Na poddaszu natomiast powstała strefa nocna domu z główną sypialnią i garderobą, 2 sypialnie dla dzieci oraz duża łazienka i garderoba.

Z racji tego, że budynek miał być energooszczędny ściany zostały ocieplone grubą 25cm warstwą termoizolacji i zastosowano nowoczesne, energooszczędne okna zamontowane w warstwie ocieplenia. Tradycyjna wentylacja grawitacyjna w całym budynku została zlikwidowana a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną wraz z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.

INOSTUDIO

INOSTUDIO

INOSTUDIO

INOSTUDIO

Projekt: INOSTUDIO Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak, http://www.inostudio.pl/

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ