Home / Projekty domów  / Domy parterowe  / Projekt parterowego domu o powierzchni 205m2 w stylistyce „domu stodoły”

Projekt parterowego domu o powierzchni 205m2 w stylistyce „domu stodoły”

Budynek został zaprojektowany na działce zlokalizowanej w jednej z podwarszawskich miejscowości. Szczegółowe wytyczne inwestora co do układu oraz połączeń funkcjonalnych wnętrza mocno zdeterminowały plan oraz wygląd zewnętrzny budynku, który ostatecznie ukształtowany został w literę „T”. Dom podzielony został na  następujące  części funkcjonalne – strefę dzienną, nocną i pomocniczą, które swoje odzwierciedlenie mają w zewnętrznej bryle oraz zagospodarowaniu terenu.

Ustawienie domu pod kątem 45 stopni względem granic działki pozwoliło na wydzielenie jej 3 stref funkcjonalnych :

PUBLICZNA

Strefa ogólnodostępna, przeznaczona zarówno dla domowników jak i osób z zewnątrz.  W celu zachowania prywatności, fasady budynku od tej strony pozbawiono zupełnie przeszkleń, a dostęp do domu odbywa się jedynie  poprzez drzwi wejściowe lub bramę garażową. Brak przeszkleń od strony północnej, pozytywnie wpływa również na charakterystykę energetyczną budynku.

PÓŁ-PRYWATNA

Strefa z ograniczonym dostępem, przeznaczona dla domowników, jak i ich gości. Ze względu na południowo-zachodnią wystawę, jest to najbardziej nasłoneczniona część działki. Od strony tej znajdują się duże przeszklenia, prowadzące do strefy dziennej oraz komunikacji wewnętrznej budynku. W celu uniknięcia przegrzania domu w okresie letnim, zaprojektowano podcień oraz drewnianą pergolę z rozkładanym  zadaszeniem.

PRYWATNA

Strefa przeznaczona jedynie dla domowników. Okna strefy nocnej (sypialnie, łazienki) z ekspozycją na tę stronę, zlokalizowane są w części działki o największej prywatności. Pomieszczenia te zostaną doświetlone porannym, wschodzącym słońcem, a istniejące warunki terenowo-prawne, niepozwalające na zabudowanie sąsiedniej, leśnej działki, zapewnią stały widok na piękne otoczenie.

Fasady zewnętrzne budynku wykończone są opalanym drewnem (technika Shou Sugi Ban), które nadaje niepowtarzalnego charakteru, a uzupełnieniem całość jest wykończenie powściągliwym detalem architektonicznym oraz obróbkami i stolarką w kolorze antracytowym.

KRES Architekci

KRES Architekci

KRES Architekci

KRES Architekci

Dom T
Projekt: KRES Architekci
Lokalizacja: Marynin, woj. mazowieckie
Koncepcja: 2017
Powierzchnia: 205m2

Źródło: KRES Architekci  www.kresarchitekci.pl

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ