Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Projekt nowoczesnej rezydencji

Projekt nowoczesnej rezydencji

Projekt nowoczesnej rezydencji w Górnej Austrii wykonany został na indywidualne zlecenie Klienta, a głównym architektem prowadzącym była architekt Jolanta Smolarska z pracowni jmsSTUDIO – ARCHITEKCI. Projekt obejmował przebudowę istniejącego domu rekreacyjnego, położonego na działce z dużym spadkiem terenu, na półce skalnej wykopanej w granitowym zboczu.

Przed projektantem stanęły wyzwania spadku terenu, powiększenia powierzchni użytkowej bez psucia proporcji istniejącego budynku, zachowania zgodności formy rezydencji z otoczeniem oraz zapewnienie Klientowi komfortowych warunków do całorocznego mieszkania i wypoczynku. Zaprojektowanie tej rezydencji było więc nie lada wyzwaniem.

Istniejący dom z lat siedemdziesiątych, będący w niezłym stanie technicznym, wizualnie oparł się upływowi czasu. Architekt nawiązał w swoim projekcie do istniejącego budynku, zachowując jego oryginalne proporcje. Powiększenie powierzchni użytkowej umożliwiło rozebranie części dachu, by połączyć przebudowywany budynek z jego nową zaprojektowaną częścią. Takie rozwiązanie pozwoliło na zaprojektowanie rezydencji na kilku poziomach. Wykorzystując spadek terenu działki, dobudowano garaż wolno stojący ukryty w gruncie. Przyziemie domu to część wykorzystana na pomieszczenia techniczne oraz na dużą pracownie dla właściciela. Na drugim poziomie zaprojektowano część mieszkalną, basen i strefę wypoczynkową w ogrodzie. Część strefy wypoczynkowej, na którą wychodzi się ze strefy nocnej, obejmuje duży drewniany taras mieszczący wannę z hydromasażem. Przedłużenie tarasu łączy się z zaprojektowanym basenem. Przy basenie również zaprojektowano drewniany taras stanowiący kolejną strefę wypoczynku. Płaski teren rekreacyjny przy basenie udało się uzyskać w dużej części dzięki temu, że garaż ukryty w stoku pokryty zielonym dachem trawiastym płynnie przechodzi w teren wokół basenu. Nad ogrodowy basen można łatwo wyjść ze strefy dziennej budynku przez duże okno przesuwne jak i ze strefy nocnej. Klientom zależało na stworzeniu kameralnej strefy wypoczynkowej, co umożliwił naturalny spadek terenu, który z trzech stron ogranicza przestrzeń, zapewniając całkowitą prywatność osób przebywających w ogrodzie. Następny poziom to antresola połączona z zieloną strefą, która powstała na płaskim zielonym dachu nowo projektowanej części rezydencji. Z części użytkowej trzeciego poziomu również można wyjść na drewniany taras i cieszyć się relaksem na świeżym powietrzu.

Dom jako rekreacyjny, w pierwotnym układzie funkcjonalnym miał dla komfortowego wypoczynku dobrze zaprojektowaną dużą i wygodną strefę dzienną. Jednak z racji tego, że nikt nie planował w domu mieszkać na stałe, znacznie, wręcz do minimum, zredukowano strefę nocną. Dlatego prezentowany projekt przebudowy zakłada wykorzystanie i zoptymalizowanie oraz nieznaczną rozbudowę strefy dziennej budynku, gdzie powiększono na przykład małą kuchnię. W projekcie przebudowy znalazła się wygodna strefa nocna z kilkoma sypialniami, wygodnymi łazienkami oraz strefą wypoczynkową z sauną i zewnętrzną wanną z hydromasażem. Pozwoliło to zmienić budynek rekreacyjny w dużą komfortową rezydencję z basenem.

W architekturze ogromne znaczenie ma odpowiednie wykorzystanie naturalnego światła. Dlatego w projektowanej rezydencji powiększono małe okna w istniejącej części domu i zaprojektowano duże przeszklenia w części nowo projektowanej. Dzięki umieszczeniu w projekcie aluminiowych żaluzji zabezpieczających przed nadmiernym nagrzewaniem wnętrza budynku, pomieszczenia są z jednej strony chronione przed nadmiernym nagrzewaniem, a z drugiej strony doskonale doświetlają wnętrze domu. Dzięki zaprojektowanym przeszkleniom z wnętrza domu roztacza się fenomenalny widok na góry.

Na działce Klienta naturalnie występuje granit, który przez to stał się idealnym materiałem do zastosowania w projekcie. Część elewacji domu w strefie przyziemia została wykonana właśnie z granitu pozyskanego w trakcie przygotowywania terenu pod budowę domu. Dlatego też granit jako lokalny materiał został wykorzystany do projektu przebudowy elewacji rezydencji, który zakłada zastąpienie tynku płytami granitowymi. Założenie to dało możliwość stworzenia projektu z ciekawym pomysłem na frontową elewację z dużą ilością granitu. Elewacja budynku jest w szarym kolorze, prosta i ponadczasowa. Projektantowi udało się zachować oryginalne proporcje elewacji frontowej, która jest najbardziej wyeksponowana, nawiązując do pierwotnego wyglądu budynku i z szacunkiem odnosi się do lokalnej architektury.

Architekt potraktował duży spadek terenu na działce nie jako przeszkodę i utrudnienie, ale jako atut w tworzeniu projektu.

Podsumowując, na działce ze spadkiem zaprojektowano rezydencję z piękną kamienną elewacją, z czarną antracytową stolarką aluminiową i żaluzjami przeciwsłonecznymi. Projekt rezydencji jest bardzo prosty i lekko surowy w wyglądzie, przez co dobrze pasuje do klimatu lokalizacji w górach. Całości dopełnia istniejący przed domem piękny staw.

Przedstawiony dzisiaj projekt, pokazuje nam jak można dokonać przebudowy domu z lat siedemdziesiątych, który oparł się upływowi czasu i do dziś bardzo dobrze się bronił, by powstała nowoczesna, elegancka i komfortowa rezydencja z basenem w górach. Rezydencja pięknie komponuje się z otoczeniem, harmonijnie współgra z górskim krajobrazem i emanuje błogim spokojem. Zachęca nas do odkrycia jej z pewnością atrakcyjnych wnętrz.

Źródło:  JMS Studio   www.jmsstudio.com

Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej Austrii – projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ