Home / Realizacje domów  / Domy z dachem dwuspadowym  / Projekt nowoczesnego domu nad jeziorem

Projekt nowoczesnego domu nad jeziorem

Projekt nowoczesnego domu nad jeziorem na Mazurach obejmował działkę o powierzchni około 3000m2 znajdującą się  bezpośrednio nad brzegiem jeziora w miejscowości Winiec. W ramach projektu zaprojektowano również altanę wypoczynkową z piecem do pizzy i grillem, budynek gospodarczy, miejsce na ognisko, wraz z dojazdem do jeziora oraz ogródek warzywny i sad.

Najważniejszym elementem projektu jest jednak sam dom. Wkomponowany w otoczenie  wykorzystuje  sąsiedztwo jeziora  – główną zaletę działki, jest ono widoczne z każdego pomieszczenia  domu. Bryła budynku składa się z dwóch segmentów: pierwszego  przykrytego dachem dwuspadowym, do którego doklejony jest pod kątem prostym mniejszy. Wysunięty dwustanowiskowy garaż zamyka kompozycję. Bezpośrednio przy salonie zaprojektowano główny, zadaszony taras także z widokiem na wodę. Drugi, mniejszy, kameralny – znajduje się w otoczeniu wysokiej zieleni,  między ścianami domu.

Szymon Kuhn, Ask Architekt

Cały budynek ma nowoczesny charakter: proste przenikające się bryły, z dużymi przeszkleniami, pozbawione dodatkowego detalu. Czyste formy wykończone są naturalnymi, szlachetnymi materiałami: cegłą grafitową, drewnem i tynkiem. Na parterze, w głównej bryle budynku, zaprojektowano dużą, otwartą przestrzeń salonu z jadalnią i aneksem kuchennym. Salon z dużą przeszkloną przestrzenią w narożniku, jest otwarty na zadaszony taras z widokiem na  brzeg jeziora. W mniejszej przyległej części znajduje się pokój do pracy, pomieszczenie techniczne, toaleta i duży, dwustanowiskowy garaż.

Na piętro prowadzą wygodne schody jednobiegowe,  usytuowane za dużym kominkiem. Poddasze zawiera dużą antresolę otwartą na salon, również z oknem w kierunku jeziora. Przy antresoli znajduje się pokój gościnny i duża łazienka z pralnią. W bocznej bryle domu znajduje się sypialnia właścicieli z łazienką i garderobą. Okna sypialni również skierowane są na jezioro – widok ten będzie towarzyszył mieszkańcom już od rana.

Źródło: Szymon Kuhn, www.askarchitekt.pl

Zapisz

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ