Home / Realizacje domów  / Domy letniskowe  / Projekt drewnianych domków letniskowych w konstrukcji szkieletowej

Projekt drewnianych domków letniskowych w konstrukcji szkieletowej

Kompleks domków wypoczynkowych zlokalizowany jest w ustronnym miejscu Pojezierza Brodnickiego, w miejscowości Małe Leźno. Głównym założeniem było stworzenie oryginalnych budynków rekreacyjnych, które już samą architekturą oraz programem funkcjonalnym wyróżniłyby się na rynku. Otoczeniem dla domków jest łąka, las, jezioro, a także malownicze tereny rolnicze. Domki mają docelowo same w sobie być tłem wakacyjnej widokówki przyjeżdżających tam urlopowiczów.

Projekt budowlany przewiduje powstanie czterech budynków. Pierwszym etapem inwestycji była budowa dwóch z nich. Budynki zostały zaprojektowane jako powtarzalne, z założeniem, że powtarzalność przez specyficzną konstrukcję będzie niezauważalna. I tak powstałe dwa budynki są odbiciami lustrzanymi, jednak sposób kształtowania bryły oraz ich usytuowanie względem siebie znacznie utrudnia znalezienie tej wspomnianej powtarzalności.

Budynki zostały zaprojektowane jako dwukondygnacyjne. Rzut budynku ma kształt prostokąta. Kalenica została poprowadzona jako przekątna prostokątna, stąd nieforemny kształt domków. Dzięki temu udało się uzyskać nieregularny format ścianek kolankowych, który rozrzeźbia bryłę budynku.

Konstrukcja główna została wykonana w technologii szkieletowej drewnianej, co dało duże możliwości pracy nad formą.
arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA

Dach budynków jest pokryty blachą na rąbek w kolorze grafitowym, ściany oblicowane z deski modrzewiowej i zaimpregnowane w kolorze naturalnym drewna. Wypełnienie ścian stanowi wełna mineralna (między szkieletem ścian).

Wewnątrz wszystkie elementy ścian wykonane zostały z drewna (deski + sklejka). Stolarka okienna kolorystycznie nawiązuje do dachu i ma kolor grafitowy. Do budynku dostawiony został drewniany taras o nieregularnym kształcie oraz lekkie zadaszenie z materiału na pneumatycznych naciągach.

Układ funkcjonalny został podzielony na trzy poziomy. Na parterze znajduje się salon z kominkiem, przedsionek oraz łazienka. Na półpiętrze zlokalizowano aneks kuchenny, na piętrze dwa pokoje noclegowe. Wnętrze z powodu nieregularnego dachu jest dynamiczne i przestrzenne. Charakter wnętrza nawiązuje do ideologii eko-budownictwa, które jest idealnym dopełnieniem wakacyjnej rozrywki.

Drewno naturalne, sklejka, beton, szkło oraz stal – nowoczesny zestaw materiałów wykończeniowych daje dużą różnorodność faktur a ciepły, naturalny kolor drewna sprawia, że o zachodzie słońca wnętrze mieni się złotymi kolorami.

arch. MICHAŁ KĘDZIA
arch. MICHAŁ KĘDZIA

W niepozornym domku sporo jest przestrzeni. Wysokość salonu wynosi miejscami 6 metrów. Na górnym poziomie zaprojektowano niewielką antresolę, która pozwala rzucić okiem na salon, z góry. Kuchnia zlokalizowana na półpiętrze powoduje, że schody nie są jedynie długą „drogą” do sypialni, a spełniają funkcję – odseparowują aneks kuchenny od salonu.

Okna w budynku zostały rozlokowane w taki sposób, aby zgrabnie kadrowały każdy widok malowniczej okolicy. Każdy ruch użytkownika domku powoduje inne relacje widokowe.

Projekt: architektura – MICHAł KĘDZIA http://imakearchitecture.pl

Konstrukcja – BARTOSZ PESTA, instalacje – PAWEŁ TOMASZEWSKI, LESZEK DĄBROWSKI

więcej realizacji domów

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ