Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Projekt domu z płaskim, zielonym dachem położony wśród drzew oliwnych

Projekt domu z płaskim, zielonym dachem położony wśród drzew oliwnych

Projekt zrealizowany na rozległej działce pełnej starych oliwnych drzew w pobliżu miasteczka Arco, niedaleko północnego brzegu jeziora Garda. Cały region jest znany na całym świecie ze śródziemnomorskiego mikroklimatu i produkowanej tu doskonałej oliwy z oliwek.

Właściciel zastąpił dwa magazyny rolnicze nowym, wysokiej jakości budynkiem. W pokojach degustacyjnych można skosztować oliwy  produkowanej przez  właściciela i innych regionalnych specjałów takich jak wino i ser. Ponieważ jednak historyczna kamienna olejarnia stanowi centrum projektu, nazwa „frantoio” została zachowana.

Podczas projektowania szczególnie ważne było dla architektów włączenie budynku w sposób jak najbardziej harmonijny w istniejący krajobraz kulturowy. Udało się to tarasowanymi starymi murami z naturalnego kamienia. Zaprojektowano jednopiętrowy budynek z płaskim, zielony, przylegający do istniejącego zbocza.

Wszystkie magazyny, pomieszczenia techniczne i sanitarne „są ukryte” pod zboczem wzgórza. Dzięki temu widoczna jest tylko sala degustacyjna, która przez szklaną fasadę od podłogi do sufitu łączy się z przestrzenią zewnętrzną i centralnym dziedzińcem. Ten ostatni dzieli wnętrze na część wejściową z meblami wypoczynkowymi i kominkiem, rzeczywistą strefę degustacji z siedmiometrowym drewnianym stołem dla maksymalnie 20 osób i małą kuchnią. Użyte materiały harmonizują ze sobą w najdrobniejszych szczegółach.

Wspornikowy dach betonowy i płyta podstawowa składają się z kolorowego cementu wielkopiecowego z dodatkiem lokalnego żwiru, aby jak najlepiej dopasować kolor istniejących ścian z suchego kamienia. Oprócz mebli z ciemnego dębu zastosowano pionowe elementy konstrukcyjne ze szkła i oksydowanego metalu lub okładziny z kamienia naturalnego. Eleganckie oświetlenie i wysokiej jakości meble do siedzenia twórczo dopełniają wygląd projektu i tworzą ciepłą i zachęcającą atmosferę wewnątrz budynku.

Źródło: RP Architects STP SRL  http://www.archperathoner.com/en/

Photo: Aldo Amoretti

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ