Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Projekt domu Green House Studio w okolicy Lublina

Projekt domu Green House Studio w okolicy Lublina

Dom został zaprojektowany dla trzyosobowej, uzdolnionej muzycznie rodziny. Jedną z głównych funkcji obiektu jest sala nagrań, na tyle obszerna, iż można w niej organizować kameralne koncerty.

Elewacja

Z poziomu ulicy jedynym widocznym elementem budynku jest zielony dach, przechodzący w zieloną ścianę na elewacji południowo zachodniej. Cały kształt ujawnia się dopiero po zjeździe drogą dojazdową ok 6.5 m w dół na poziom kondygnacji +1. Na tej też kondygnacji znajduje się przeszklona wiata garażowa wpisana w obrys budynku, dzięki której mamy wrażenie parkowania auta w środku domu. Miejsce to jest widoczne z klatki schodowej, salonu, jadalni oraz kuchni.

projekt domu

OMCD Architects

Elewacja kondygnacji +1 została całkowicie przeszklona (system przesuwnych okien) z wyjątkiem części północno wschodniej, gdzie znajduje się (wkopana w skarpę) sala/studio nagrań. Strefę kuchni oraz jadalni oddziela box, w którym znajdziemy funkcję toalety oraz spiżarni. Na kondygnacji +2 znajduje się strefa nocna oraz gabinet. Na pierwszej kondygnacji znajduje się siłownia oraz dodatkowa  spiżarnia.

Dzięki szklanej przegrodzie w ścianie siłowni dysponujemy widokiem na część podwodną basenu, do którego wejście zaprojektowane zostało na kondygnacji +1, na elewacji południowo zachodniej.

OMCD Architects

Wpisanie domu w skarpę, zielony dach oraz elewacja, duża ilość przeszkleń, wykończenie elewacji kondygnacji +2 drewnem oraz ogród na działce pozostawiony w jak najbardziej naturalnej formie, miało na celu stworzenie architektury nowoczesnej, jak najmniej ingerującej w krajobraz otoczony lasami, łąkami oraz zbiornikami wodnymi.

Źródło: OMCD Architects http://omcd.pl/

OMCD Architects

OMCD Architects

OMCD Architects

OMCD Architects

OMCD Architects

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ