Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Projekt domu Artysty

Projekt domu Artysty

Projekt domu pracowni architektonicznej BXBstudio Bogusław Barnaś został jednym ze zwycięzców 18 cyklu międzynarodowego konkursu 20+10+X World Architecture Community.

Projekt domu jako bardzo twórczy proces myślowy polegający na poszukiwaniu optymalnego i najlepszego rozwiązania funkcjonalno-przestrzennego, powstawał równolegle na bazie modelu fizycznego i modelu komputerowego co pozwoliło w sposób pełny i wyczerpujący zrozumieć i zdefiniować przestrzeń działki, jej otoczenia, formę i funkcję domu jak również potrzeby klienta. Jako pierwszy powstał niewielki model roboczy w skali 1:500, który nakreślił pierwsze założenia.

Pozwolił wyciągnąć pierwsze wnioski, na przykład. wykreowanie ramy widokowej w przestrzeni wejściowej – ujętej pomiędzy czterema inaczej zdefiniowanymi kubaturami domu. Na tym etapie również projektanci  doszli do wniosku, iż wolnostojący garaż który zgodnie z życzeniem klienta miał stanąć gdzieś obok, może być z domem wizualnie zintegrowany i pełnić funkcję podpory dla nadwieszonej kubatury. Następnie powstał model w skali 1:100, który pozwolił zdefiniować nie tylko formę domu korespondującą z sąsiednią zabudową, ale również jego funkcję. Na bazie otrzymanej formy, nazwanej Domem Zagrodowym, rozpoczęto pracę nad kolejnym – trzecim modelem fizycznym – mającą na celu nadanie bardziej ekspresyjnej, ekstrawaganckiej i artystycznej stylistyki projektowanego obiektu. Kształt domu zarówno w wersji Domu Zagrodowego, jak i Domu Artysty nawiązuje do sąsiedniej zabudowy charakterystyczną linią dachu. Z kolei funkcją i ekspresyjną formą odpowiada potrzebom inwestora – współczesnego artysty i twórcy.

BXBstudio

BXBstudio

Jednym z założeń stylistycznych było osiągnięcie emocjonalnego napięcia przeciwstawnych form, będących paralelą zróżnicowanych emocji artystycznych. Ekspresyjna nadwieszona bryła skontrastowana z linearną stonowaną bryłą przyziemia tworzy balans obrazujący przeciwstawne nastroje, przeciwstawne formy, barwy i faktury. Nadwieszona korodująca i zmienna w czasie kortenowa dynamiczna bryła jest oddzielona od horyzontalnego, betonowego, chropowatego przyziemia dwiema sześciennymi, gładkimi, szklanymi kubaturami, będącymi łącznikami i podporami dla przeciwstawnych brył. Te pokryte vitrolitem – przemysłowym mlecznym szkłem – dwie formy to wolno stojący garaż oraz hol wejściowy do domu, do którego również możemy wjechać samochodem!

W charakterystyczny sposób zastał zaprojektowany dojazd i dojście do domu. Zestawione ze sobą bryły poszczególnych stref funkcjonalnych tworzą spektakularną ramę widokową, wiatę, taras, a może nowo zdefiniowany zajazd popularny w historycznej architekturze dworskiej. Właściwa część mieszkalna zlokalizowana w nadwieszonej bryle, dostępna jest poprzez klatkę schodową oraz windę. Jest w całości przeszklona i otwarta na rozległy widok, jednocześnie zamknięta na drogę i zabudowę sąsiednią. To pozwoliło zachować prywatność i intymność przy jednoczesnym znaczącym przeszkleniu strefy dziennej. Przestrzeń domu została zaaranżowana na jednym otwartym i czytelnym poziomie.

BXBstudio

BXBstudio

BXBstudio

BXBstudio

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ