Home / Realizacje domów  / Domy z dachem dwuspadowym  / Pawilon spotkań w kształcie stodoły

Pawilon spotkań w kształcie stodoły

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań – organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem .

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz drewnianymi stodołami. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce.

Inspiracja

Przestrzeń pawilonu

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu.

Część otwarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Jest to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

Lokalizacja: Ryglice, Polska

Powierzchnia obiektu: 139,50 m2

Projekt: 2013-2014 Realizacja: 2018

Klient: Miasto Ryglice

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

Źródło: BXB Bogusław Barnaś

 

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ