Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / LONG HOUSE z międzynarodową nagrodą ICONIC AWARDS 2020

LONG HOUSE z międzynarodową nagrodą ICONIC AWARDS 2020

Projekt RE: LONG HOUSE autorstwa architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt z nagrodą w międzynarodowym konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture – Selection, w kategorii ARCHITECTURE! Jury konkursu wytypowało najlepsze projekty architektoniczne z całego świata.

Inicjatorem międzynarodowego konkursu ICONIC AWARDS jest German Design Council. To jedna z najważniejszych na świecie instytucji działających w zakresie ekspertyzy designu i architektury. Nagrody przyznawane są wizjonerskim budynkom, innowacyjnym produktom we wszystkich gałęziach architektury, konstrukcji  oraz nieruchomości. Oficjalna ceremonia rozdania nagród odbędzie się 5 października br. w Muzeum Sztuki Współczesnej Pinakothek w Monachium.

RE: LONG HOUSE to realizacja architekta Marcina Tomaszewskiego, doceniona przez międzynarodowe jury w konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture – Selection, w kategorii ARCHITETURE.

Piotr Krajewski – Fotografia Architektury / Architectural Photography/ REFORM ARCHITEKT / Long House

Dom na 22 metrach szerokości działki

Dom projektu pracowni REFORM ARCHITEKT zlokalizowany w Łodzi, na działce liczącej 2500 m². Powierzchnia bryły liczy 550 m², posiada 2 kondygnacje oraz niespełna 14,5 m szerokości ze względu na ograniczoną szerokość działki.

Na terenie rosło także kilka drzew, które należało zachować – niektóre znajdowały się w wąskim rozstawie, w jedynym miejscu, w którym możliwy był wjazd na działkę. Biorąc pod uwagę wszystkie obostrzenia, zaprojektowałem podłużny dom, który nie tylko zmieścił się na wyznaczonym odcinku działki, ale również nie zaingerował w otaczającą naturę” – zdradza architekt Marcin Tomaszewski.

Proste formy RE: LONG HOUSE

Bryle nadano geometryczne i proste formy, a dynamikę zapewniają jej przesunięcia pomiędzy segmentami, z których skomponowano gmach.

Inwestorowi zależało na modernistycznym wyglądzie, stąd zastosowane przeze mnie detale na budynku w postaci czarnych, stalowych ceowników malowanych proszkowo” – mówi architekt. Pozostałe materiały użyte w projekcie to biały i grafitowy tynk oraz kamień od Grassi Pietre. Architekt zastosował tradycyjną technologią żelbetową wypełnioną Porothermem.

Piotr Krajewski – Fotografia Architektury / Architectural Photography/REFORM ARCHITEKT / Long House

Rzeźba od frontu

Frontową część bryły niczym rzeźba – poza drzwiami wejściowymi architekt nie zaprojektował okien w tej części domu. Zlokalizowano je od zachodniej i południowej strony bryły.

Projekt obejmował także dwustanowiskowy garaż oraz wnętrze domu. Na aranżacje pomieszczeń składają się drewniane elementy w biało-szarej kolorystyce. Cechą wyróżniającą wnętrze są schody wyprodukowane w Hiszpanii, mające zaledwie 5 cm grubości, 150 cm wysięgu oraz tytanowe trzpienie w środku.

Projekt autorstwa pracowni REFORM Architekt:  RE LONG HOUSE został zrealizowany w 2019 roku.

Więcej na http://ideadomu.pl/realizacje-domow/

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ