Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Energooszczędny dom na wąskiej działce

Energooszczędny dom na wąskiej działce

Podmiejski, prawie wiejski, a więc niewymuskany jak współczesna willa z dobrego czasopisma. Z przestronną pracownią rzeźby dla właścicielki – artystki i z obszernym poddaszem dla gromadki dzieci, oto energooszczędny dom idealny na wąską działkę.

Działka, na której ma być wybudowany dom,  jest położona na Pomorzu – we wsi Bojano niedaleko Gdyni. Jest ona nietypowa – długa, wąska, rozciągnięta w osi wschód-zachód, otoczona drogami dojazdowymi i sąsiadująca ze ślepą ścianą sąsiada znajdującą się w odległości 3 m od północnej granicy. Kształt ten wyznacza wąski trakt, wycofany na północ i otwarty na ogród od południa. Ze względu na formę działki, położenie na wsi i energooszczędność architekci zaproponowali dom o ekstremalnie prostej formie, dobrym współczynniku kształtu, bez zbędnych detali, o powierzchni 280 m2. Garaż razem z pergolą tworzy barierę oddzielającą dom od głównej drogi. Od tej strony niepotrzebny jest więc płot.

Jak w większości energooszczędnych domów, korytarze zaplanowano od strony północnej, a okna – od południowej. Wyjątkiem jest tu jednak pracownia z wielkim, północnym przeszkleniem, wpuszczającym delikatne światło. Wysoki, maksymalnie strzelisty szczyt nadaje bryle ciekawe proporcje. Dzięki temu na poddaszu nie ma skosów na poziomie okien, więc powstaje dodatkowa przestrzeń na dziecięce antresole.

Pracownia111

Pracownia111

Aby jak najmocniej powiązać ogród z wnętrzem domu, zapewniając jednocześnie nieco prywatności mieszkańcom, zniwelowany został południowo-zachodni spadek działki. Wypiętrzony, zielony taras ograniczony jest przy pomocy murów oporowych, odsuniętych nieco od granicy. Po obsadzeniu zielenią, w znacznym stopniu zastąpią one tradycyjne ogrodzenie. Wschodnia część działki – od strony wjazdu i pracowni – ma charakter otwarty, z podjazdem dostępnym wprost z wiejskiej drogi. Granicę prywatności od tej strony wyznacza sam dom, poszerzony o garaż i pergolę.

Dom z nawiązką realizuje postulat energooszczędności, nie tylko dzięki optymalnemu kształtowi i usytuowaniu. Konsekwentny układ przeszkleń, optymalizujący bilans zysków i strat ciepła, szczegółowo zaprojektowana termoizolacja, mechaniczna wentylacja z odzyskiem ciepła – to rozwiązania, które ograniczają zużycie energii do znikomego poziomu. Na dachu i elewacjach, oprócz listew z surowego cedru lub lokalnej termo-sosny, projekt przewidywał użycie wentylowanych systemów z prefabrykatów ze specjalistycznego betonu, wychwytującego i rozkładającego zanieczyszczenia powietrza. Niestety, ten ostatni element nie został zrealizowany z przyczyn ekonomicznych, ustępując miejsca klinkierowi i włóknocementowi.

Dom w Bojanie wpisuje się w wiejski krajobraz z bezkompromisową prostolinijną formą, utrzymaną w klasycznych proporcjach i wykonaną z surowych, naturalnych materiałów. Skrojony na miarę, zaprojektowany z zachowaniem zasad budownictwa energooszczędnego, z wykorzystaniem inteligentnych technologii  – ten pozornie prosty dom przy bliższym poznaniu jest zaskakująco otwartym, przyjaznym i pożytecznym „mieszkańcem” wiejskiej okolicy.

Pracownia111

Pracownia111

Pracownia111

Pracownia111

Źródło: Pracownia 111, www.pracownia111.pl

 

 

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ