Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Energooszczędny dom kostka, w willowej dzielnicy Wrocławia.

Energooszczędny dom kostka, w willowej dzielnicy Wrocławia.

Budynek usytuowany jest w willowej dzielnicy Wrocławia – Karłowice, nad Odrą. Na działce znajdował się dom przeznaczony do rozbiórki. Zaprojektowano ponad 2-krotnie większą kubaturę aby pomieścić wymagania programu funkcjonalnego. Klienci chcieli domu o wysokich parametrach energooszczędności i prostej formy bez zbędnych dodatków.

Zaprojektowano zatem dom wg schematów budownictwa pasywnego – maksymalnie zamknięty od strony północno-wschodniej i północno-zachodniej i otwarty strefą dzienną i innymi pomieszczeniami mieszkalnymi na stronę południowo wschodnią. Życzenie klientów co do prostej formy i płaskiego dachu korespondowało z zamierzeniem architektów – nieinwazyjnego wpisania się bryłą w najbliższe otoczenie, w którym dominują domy „kostki” z lat 70-tych XX wieku.

Układ pomieszczeń

Układ pomieszczeń w budynku zaplanowano tak aby maksymalnie wykorzystać światło dzienne od południa dla pokoi mieszkalnych a pomieszczenia gospodarcze i użytkowane sporadycznie ( 2 pokoje gościnne)  usytuowano w pasie północnym domu i stanowią one jak gdyby strefę buforową.

Na parterze od strony południowej znajduje się gabinet , obszerny salon a dalej jadalnia i kuchnia , w strefie północnej ( wejściowej ) – hol , garaż, spiżarnia, WC, pom. gospodarcze.

Całą strefę dzienną na  parterze zaprojektowano jako open-space z możliwością wydzielenia poszczególnych stref roletami akustycznymi – które mają na celu także poprawę komfortu akustycznego przysłuchaniu muzyki.

Na piętrze od strony południowej znajduje się antresola o funkcji pomieszczenia dla TV / audio , dalej pustka nad salonem i sypialnia główna  wraz z garderobą i łazienka ( które nie są już wyeksponowane przy fasadzie płd.)  Od północy – 2 pokoje gościnne, pom. gospodarcze, łazienka gości.

Elewacja

Na całej elewacji południowej zaprojektowano przeszklenie przez pełną wysokość pomieszczeń  w systemie cienko-profilowym Artline. Fasada ta zapewnia widok na istniejący ogród japoński a także na rzekę z pomieszczeń na piętrze i z dachu który jest częściowo urządzony jako użytkowy.

Pozostałe elewacje wykończone są płytami z betonu GRC – Fibre C w jednolitym układzie wertykalnym. W ten układ wpisuje się także przeszklenie mleczne tarasu pokoi gościnnych które miało zapewnić prywatność w tych pokojach ze względu na bliskość domu sąsiedniego – aktualnie wyburzonego.  W miejsce rozebranego domu powstanie jednak nowy dom – podobnie usytuowany.
Wg życzenia klientów wnętrza zostały pozbawione wszelkich zbędnych dodatków a podstawowe meble zostały zaprojektowane indywidualnie przez projektantów.

Źródło: Kameleonlab, Kuba Woźniczka
http://www.kameleonlab.com/

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Rzuty Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

Kameleonlab

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ