Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Dom z płaskim dachem – Z-Dom w Wawrze

Dom z płaskim dachem – Z-Dom w Wawrze

Na warszawskim Wawrze, pośród czerwonych skośnych dachów, wyrósł współczesny klinkierowy pawilon w kształcie litery „Z”. Za projekt odpowiada pracownia Paweł Lis Architekci.

 Długa wąska działka przy ul Żonkilowej stała się inspiracją do zaprojektowania prostopadłego domu z dwoma dziedzińcami.

Od strony południowo-zachodniej, w górnej części litery „Z”, znajduje się zielony dziedziniec, który skupia uwagę mieszkańców domu. Szerokie okna parteru oraz pokoi na piętrze skierowane są w jego stronę. 

Zewnętrzna strefa wypoczynku została zadaszona lekkim stropem podpartym tylko na jednej ścianie od strony domu. 

 Parter został podzielony na dwie strefy. W dziennej znajduje się duży przeszklony salon z jadalnią oraz otwarta kuchnia. W tej części domu zlokalizowany jest również gabinet i pracownia. W strefie nocnej mieści się sypialnia z łazienką i garderobą.

arch. Paweł Lis

Przestrzenie rozdziela korytarz z jednobiegową linią schodów, opartych na surowej betonowej ścianie.

Z kolei na piętrze, w środkowym przęśle litery „Z”, znajdują się przeszklone z dwóch stron pokoje dzieci z niezależną łazienką.

 Dom został zaprojektowany dla współczesnej rodziny 2+2. Inwestor, który ma upodobanie do czystej i oszczędnej w wyrazie architektury, zdecydował się na wykończenie elewacji płytką klinkierową w kolorze kości słoniowej typu „OSLO” firmy Roben.

Wielkoformatowe okna w antracytowych ramach aluminiowych, których wysokość w parterze wynosi 3m,  posiadają pakiet 3 szybowy i ,,ciepłą ramkę”. Na parterze i piętrze wyjście ze wszystkich pokoi na tarasy zapewniono poprzez zastosowanie okiennego systemu przesuwnego typu HS.

We wnętrzu na podłogach został wylany szary mikrocement, a w łazienkach położono wielkoformatowy gres. W środku budynku została zachowana surowa żelbetowa ściana konstrukcyjna, która stanowi tło i wsparcie dla stalowych schodów wspornikowych.

Takie wykończenie domu podkreśla jego ascetyczny ponadczasowy charakter.

 Drugi dziedziniec od strony północno-wschodniej tworzy dolna część litery „Z”. Tutaj znajduje się wejście do domu oraz szeroki podjazd do garażu.

 Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty i funkcjonalny sposób. Całość dobrze wpisuje się w teren i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter zabudowy pawilonowej.

Powierzchnia: 270m2, autor arch. Paweł Lis

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ