Home / Realizacje domów  / Domy z płaskim dachem  / Dom z nadwieszeniem

Dom z nadwieszeniem

Inspiracją do projektu były letnie upały oraz obserwowana przez nas
rosnąca potrzeba spędzenia lata we własnym domu, w którym zrealizujemy nasze potrzeby rekreacyjne.

Ze względu na pandemię coraz częściej chcemy pozostać u siebie zwłaszcza latem, kiedy jest gorąco i chcemy korzystać z basenu i cienia. Dom z nadwieszeniem daje możliwość spełnienia takich marzeń.
Projekt domu jednorodzinnego charakteryzuje się nietypowym nadwieszeniem, które rozciąga się w stronę podłużnego ogrodu, zadaszając przy tym taras oraz strefę z basenem. Wąska działka i długa działka ( 14,9 m   x 116,43 m) oraz znaczny opad terenu sprowokowały nas do takiej aranżacji domu z zagospodarowaniem, by wykorzystać małą szerokość jako atut.



To właśnie działka zdefiniowała bardzo podłużny kształt bryły, a dzięki
nierówności terenu część dzienna została nieco zagłębiona względem
parteru, nadając jej samej wyższą, większą otwartą na 2 kondygnacje przestrzeń oświetloną z dwóch stron. Całość tworzą dwie podłużne prostopadłościenne bryły położone na sobie, jednak w celu nadania większej dynamiki pierwsze piętro znacznie odsunięto względem parteru, tworząc charakterystyczne nadwieszenie.

Podwyższony salon to łącznie prawie 100 mkw wraz z antresolą o wysokości ponad 7 metrów z wydzieloną strefą jadalnianą oraz wypoczynkową z nietypowym kominkiem. Tak dużą przestrzeń została podzielona kominkiem, który zaproponowano na samym środku, jako rzeźbiarski masywny element, który zwisa  z samego sufitu wyższej kondygnacji. Ozdobą salonu są również ażurowe schody, które nieco oddzielają strefę z częściowo otwartą kuchnią.

STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem

Plan domu podzielony jest na 3 strefy w parterze: wejściową z
przestrzenią garażową, strefę salonu wraz przyległą kuchnią, oraz strefą
spa. Podobnie na piętrze środkowa strefa salonu pozwala na dojście do
dwóch niezależnych stref sypialni.

Na dachu zaproponowano przelew przez ścianę attykową, co pozwala na
wykorzystanie i odprowadzenie wód deszczowych w czasie deszczu i ich
ekologiczne wykorzystanie – wody wpadają wprost do basenu, gdzie będą
filtrowane.

Pod nadwieszeniem zlokalizowano oświetlenie, które nada klimatu podczas
letnich wieczorów na tarasie oraz nietypowe wiszące meble ogrodowe.
Wykorzystując bardzo rozległy ogród zaproponowano strefę z basenem,
która również ze względu na spadek terenu została umieszczona niżej
względem części tarasowej. 

Źródło: Studio BB Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Maciej Mądry www.studio-bb.pl

STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem
STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem
STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem
STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem
STUDIO BB ARCHITEKCI / Dom z nadwieszeniem

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ