Home / Realizacje domów  / Domy z dachem dwuspadowym  / Dom z przebudowanej stajni

Dom z przebudowanej stajni

Dom z przebudowanej stajni  – projekt AR Design Studio –  uratował budynek niegdyś bardzo zasłużony dla angielskiego jeździectwa i historii koni wyścigowych , który z czasem popadł w zupełną ruinę.  Pomysły architektów tchnęły życie i nadały nową , mieszkalną funkcję starej stajni.

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

Położony w wiejskim otoczeniu dom z zewnątrz nie zdradza swej funkcji , będąc wciąż wizualnie bardziej budynkiem gospodarczym niż mieszkalnym . Zewnętrzna forma zachowuje ciągłość historyczną nawiązując do niegdysiejszej roli jaką spełniał.

Najciekawszym jednak okazała się konieczność wykorzystania elementów konstrukcyjnych dawnej stajni w kompozycji nowej typowej przestrzeni mieszkalnej . Prosta i czysta forma domu ze stajni, a także jednolita biała kolorystyka wnętrza,  dodatkowo wydobyła wszystkie te szczegóły  jako kompletny element budowli.  Nowatorski układ pomieszczeń   determinowany istniejącym układem stajni,  zachowuje drewniane oryginalne elementy  ścian działowych, które po zabiegach konserwatorskich w pełni pokazują kształt detali oraz ich jakość wykonania .

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

W efekcie dom z przebudowanej stajni  doskonale wykorzystuje stare zachowane elementy nadając im współczesny kontekst. Dom złożony jest z  3 dużych sypialni  oraz z  2 pokoi z łazienką. Układ wnętrza zawiera się w prostym podziale na części: nocną i dzienną.  Przytulny i przestronny z otwartą kuchnią i jadalnią prowadzących do salonu zakończonego przeszkleniem na pełnej wysokości z widokiem na otaczający wiejski krajobraz.  Wiele z zachowanych elementów wyposażenia stajni pełni dziś nowe  funkcje  – jak choćby drzwi. Dom ze starej stajni został ocieplony , wyposażony w nowe okna i świetliki – w efekcie dające poczucie ciepła i światła czyli pełnego komfortu.

AR Design Studio/ Martin Gardner

AR Design Studio/ Martin Gardner

Źródło: AR Design Studio/ Zdjęcia: Martin Gardner, http://www.ardesignstudio.co.uk/

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ