Dom na Jurze

Skromna bryła tego nowoczesnego domu z gabionów doskonale wpasowuje się w specyfikę krajobrazu, zarówno jeżeli chodzi o jego formę, jak i użyte materiały. Zostało to docenione przez jury  w dwóch konkursach w kategorii domy jednorodzinne –  Architektura Roku Województwa Śląskiego 2013 oraz „Życie w Architekturze 2015”.

Działka jest położona pod Zawierciem, na terenach otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd, na który składa się zabytkowa bryła kamiennego kościoła, piętrzące się ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu oraz rozsiane po okolicy ostańce skalne, wznoszące się kilkanaście metrów ponad otaczający teren. W tym niezwykle malowniczym krajobrazie powstał dom, który swoją formą i materiałami stanowi integralną częścią otoczenia.

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Bryła domu składa się z dwóch głównych części – strefy mieszkalnej o powierzchni 215 m2 oraz dwustanowiskowego garażu. Obie są połączone za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który spina budynek w harmonijną całość.

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Główna bryła domu została wykończona koszami gabionowymi, wypełnionymi lokalnym wapieniem. Stanowią one jej „skórę” – rodzaj maskowania sprawiający, że budynek wtopi się w krajobraz. Ten rodzaj elewacji – siatki wysypane kamieniem – na stałe weszły do repertuaru materiałów stosowanych przez architektów po pierwszych odważnych realizacjach – winiarni Dominus (projekt: Herzog&de Meuron ) i Domu Gabionowym (projekt: Titus Bernhard ).

Wapień zestawiono z drewnianymi listwami, które wykańczają „kostkę”, w której ulokowano sypialnię, oraz trójkątny wykusz. Na dachu ułożono blachę tytanowo-cynkową w kolorze antracytowym, kontrastującym z jasnym kolorem wapienia.

Na parterze znajduje się między innymi salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowane są dwie sypialnie oraz mniejsza łazienka.

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Maciej Lulko

Najbardziej charakterystyczną częścią domu z gabionów jest otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród położony od południowego zachodu. Znajduje się w niej część jadalniana oraz wypoczynkowa, które w przyszłości rozdzielone będą czekającym na realizację dwustronnym kominkiem. Serce tej przestrzeni stanowi wyspa kuchenna o długości ponad 4 m, wykończona dębowymi deskami.

Na piętro prowadzi ażurowa klatka schodowa ze wspornikowymi stopniami, które zostały obudowane dębowymi „skrzynkami”.

Na posadzkach zastosowano dwa rodzaje drobnoziarnistego, polerowanego lastriko: białego w głównej części domu oraz grafitowego – w dużej łazience. Dom jest ogrzewany pompą ciepła. Wyposażono go również w wentylację mechaniczną z rekuperacją oraz przeszklenia trójszybowe.

Źródło: kropka studio małgorzata łapaj & kuba kowalczyk, www.kropka-studio.pl

 

 

 

 

biuro@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ