Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Dom Łaziska. Przebudowa typowej kostki.

Dom Łaziska. Przebudowa typowej kostki.

przebudowa

Rozbudowa istniejącego domu z lat 60-tych powstała na podmiejskiej działce o dużym spadku w otoczeniu architektury jednorodzinnej przeplatanej budynkami o funkcji gospodarczej.

Istniejący dom – typowa dla lat 60- tych kostka , był oparty na stosunkowo funkcjonalnym planie, aczkolwiek dla inwestorów oferował zbyt mało przestrzeni. Głównym wymogiem inwestora było powiększenie strefy dziennej.

Budynek został poddany gruntownej rearanżacji funkcjonalnej oraz rozbudowie.

Na poziomie parteru usunięto większość ścian działowych i nośnych zastępując je podciągami. Od strony południowej dobudowano dwukondygnacyjną przestrzeń mieszczącą na poziomie parteru garaż a na pietrze salon wraz z tarasem. Taras jest funkcjonalnym przedłużeniem funkcji kuchni, jadalni i salonu i ze względu na częściowe zadaszenie stanowi dodatkowy „pokój” będący najchętniej wykorzystywaną przestrzenią domu. Jego lokalizacja sprawia iż poza pełnym wglądem do salonu rozciąga się z niego widok na ogród – jest to swoisty łącznik domu z ogrodem.

Na 2 piętrze umieszczono sypialnie z wyjściem na obszerny taras oraz łazienki. W budynku zlikwidowano wszystkie zbędne otwory okienne od strony północnej. Redukcja otworów okiennych pozwoliła na przekierowanie środków finansowych i zastosowanie panoramicznych przeszkleń w salonie od strony południowo-zachodniej.

Parter budynku oprócz garażu mieści w sobie pomieszczenia techniczne oraz magazynowe. Wejście do budynku znajduje się w przeszklonym wiatrołapie, pełniącym również funkcje oranżerii. Dom został wykończony tynkiem silikatowym a jego kolorystyka została dopasowana do istniejącej zabudowy mieszkalnej i gospodarczej.

Duża różnica poziomów terenu powoduje nietypową sytuację w której strefa dzienna jest wyniesiona na poziom kondygnacji 1 piętra co z jednej strony jest utrudnieniem a z drugiej otwiera projekt na nowe możliwości i relacje z otoczeniem. Zawieszony w ogrodzie taras daje możliwość korzystania z widoków a oderwanie strefy dziennej od poziomu gruntu zwiększa poczucie bezpieczeństwa mieszkańców.

W budynku zastosowano rozwiązania i technologie zwiększające energooszczędność (rekuperacja, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe, kominek z płaszczem wodnym itp.) sprawiające iż dom po zmierzeniu parametrów szczelności i zużycia energii staje się niemal pasywny.

Źródło: SLAS Architekci  http://slas.com.pl/

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

przebudowa

SLAS Architekci

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ