Home / Projekty domów  / Domy z poddaszem użytkowym  / Długi dom w Gliwicach

Długi dom w Gliwicach

Wilcze Gardło jest najmniejszą dzielnicą Gliwic położoną na południowy zachód od centrum miasta. Ze względu na charakterystyczną willową zabudowę, oraz osobliwy układ urbanistyczny stanowi wyzwanie dla architektów podejmujących próbę wpisania nowej zabudowy w kontekst tej już istniejącej. Całe osiedle zostało zaprojektowane przez architekta Rudolfa Fishera na wzór starogermańskiej wioski i podlega obecnie ochronie konserwatorskiej. Powstało w okresie II Wojny Światowej i docelowo miało być osiedlem dla funkcjonariuszy NSDAP.

STUDIO BB ARCHITEKCI


Długi Dom to projekt przebudowy oraz odtworzenia części istniejącego obiektu. Istniejący budynek został odtworzony zgodnie z oryginalnymi gabarytami, a dobudowa stanowiła przedłużenie , co w rezultacie zaowocowało nietypowymi proporcjami 7,5x22m. Podczas procesu projektowego musieliśmy uwzględnić liczne zalecenia konserwatorskie oraz uszanować historyczny charakter całego założenia. Zachowano linię zabudowy tak by utrzymać istniejący ciąg uliczny. Dom został wzbogacony zadaszonym tarasem oraz przedłużeniem w postaci grafitowej pergoli. Spełnia ona różne funkcje użytkowe od miejsca dla rowerów i samochodów po zadaszenie przed samym wejściem do obiektu, które jest niezbędne w przypadku dachów bezokapowych. Stanowi również przestrzeń gospodarczą dla domu.

STUDIO BB ARCHITEKCI

Stromy dach pokryty czerwoną dachówką nawiązuje do staroniemieckiej zabudowy Wilczego Gardła. Całość utrzymana jest w stonowanych barwach bieli oraz grafitu, łącząc nowoczesny charakter z historycznymi cechami obiektu. Działka posiada niekorzystny front od strony południowo-zachodniej, jednak funkcje zostały dostosowane do stron świata. Dla lepszego nasłonecznienia wysoki, dwukondygnacyjny salon z antresolą znajduje się od strony południowo-wschodniej. Aby wzmocnić wrażenie przestronności jadalnia oraz salon otwarte są aż po stromy dach. Dom został zaopatrzony w strefę spa zlokalizowaną po wschodniej stronie z widokiem na ogród.

STUDIO BB ARCHITEKCI

Samo wnętrze również zostało indywidualnie zaprojektowane. Jako główny element wystroju pokoju dziennego wyeksponowano podświetlane szklane schody. Ażurowe stopnie podświetlone są kolorami RGB co pozwala dostosować podświetlenie w zależności od nastroju. Pokój dzienny utrzymany jest w jasnych odcieniach z charakterystycznym roślinnym motywem na ścianie. Całość płynnie przechodzi w nietypową kuchnię z centralną wyspą oraz wysoką zabudową. Meble kuchenne utrzymane są w kolorach czerni i bieli. Charakterystyczne w kuchni jest również użycie drewna wykończonego na wysoki połysk.

STUDIO BB ARCHITEKCI

Jadalnię zlokalizowano w ogrodzie zimowym oddzielonym od salonu dużym przeszkleniem. Strefa spa została wyposażona w dwie sauny, strefę wypoczynku, jacuzii, natryski oraz misy z wodą do schładzania po zażyciu kąpieli saunowej. Od salonu dzielą ją również przestronne, przesuwne przeszklenia. 
Dom choć nietypowy, wpisuje się w charakterystyczną otaczającą zabudowę oraz zachowuje cechy poniemieckich domów jednorodzinnych.

szerokość 7,5 metra i długość ok 22 m, pow. użytkowa ok. 240 mkw

STUDIO BB ARCHITEKCI

Źródło:   STUDIO BB ARCHITEKCI  http://studio-bb.pl/

Autorzy projektu: arch. Tomasz Bradecki, arch. Barbara Uherek-Bradecka, współpraca: arch. Paweł Gembalczyk

http://ideadomu.pl/projekty-domow/

redakcja@ideadomu.pl

Ocena
BRAK KOMENTARZY

DODAJ KOMENTARZ