Home / 2016 / Grudzień

Dom „stodoła w miejskim stylu” to projekt domu jednorodzinnego we Wrocławiu, odwołuje się do tradycyjnej formy zabudowy, w której to nie bryła ale wnętrza, detal, konstrukcja i materiały są wyrazem jego nowoczesnego charakteru. Na małej działce w północnej części Wrocławia, zgodnie z życzeniem Inwestorów, zaprojektowano niewielki

WIĘCEJ

Podejmując się wykonania projektu domu z widokiem, architekci kierowali się głównie potrzebami inwestora. Równolegle poszukiwali kontekstu, który w tym przypadku był bardzo wyraźny. [caption id="attachment_7040" align="alignnone" width="980"] Doomo studio architektoniczne[/caption] Działka zlokalizowana jest kilkanaście kilometrów na południe od Krakowa, na tzw. grzbiecie góry mogilańskiej. Posiada południową ekspozycję

WIĘCEJ

Innowacyjne, zachwycające designem i funkcjonalnością piece wolno stojące traktowane są nie tylko jako źródło ciepła, ale i jako ciekawy element wykończenia wnętrz. Dopracowana w szczegółach zewnętrzna obudowa wpływa na walory estetyczne urządzeń, a odpowiednie rozwiązanie znajdą dla siebie zwolennicy zarówno stylu tradycyjnego, jak i nowoczesnego.

WIĘCEJ

Nowy moduł Vitoconnect 100 OPTO1 do kotłów Vitodens marki Viessmann poprzez aplikację mobilną ViCare App umożliwi użytkownikom samodzielne zarządzanie instalacją grzewczą w domu. Aplikacja ViCare została zaprojektowana do obsługi jednego urządzenia grzewczego. Jednym ruchem palca ustawia się żądaną temperaturę w pomieszczeniu czy przełącza instalację np.

WIĘCEJ

Inspiracją dla tego projektu były tzw Case Study Houses realizowane w latach 50 i 60 w USA. Domy w formie mocno przeszklonych pawilonów projektowali tacy wybitni architekci jak Eero Saarinen, Philip Johnson czy Mies van der Rohe. Bardzo szeroka od ulicy i płytka działka dala możliwość

WIĘCEJ

Barwa nieba i morza równie pięknie jak w przyrodzie wygląda we wnętrzach. Wnosi do nich relaksującą atmosferę , wywołującą miłe skojarzenia z otwartą przestrzenią. Ale jej jeszcze większą zaletą jest to, że tworzy udane kompozycje z innymi kolorami, zwłaszcza neutralnymi. Wykorzystując ten bezapelacyjny walor błękitu,

WIĘCEJ

Głównym założeniem przy projektowaniu kamiennego domu polnego było odseparowanie go od ulicy tak, aby mieszkańcy mogli cieszyć się spokojem i prywatnością, a jednocześnie maksymalne wtopienie go w otoczenie. Projektanci z pracowni 81.WAW.PL, w celu uzyskania takiego efektu, podzielili dom na dwie bryły. Od strony podjazdu ulokowano

WIĘCEJ